nieuws

Lekke wand beschadigt funderingen

bouwbreed Premium

De kans is groot dat de verzakte panden aan de Vijzelgracht in Amsterdam opnieuw moeten worden gefundeerd, en wel op de tweede zandplaat. De huizen raakten flink beschadigd als gevolg van een lek in een damwand van de Noord-Zuidlijn.

Donderdag ontdekte de aannemer van het werk aan het station Vijzelgracht, Max Bögl, een gat op een diepte van 13 meter. Een grote hoeveelheid water en zand spoot in de bouwput. Vier woningen aan de Vijzelgracht begonnen zienderogen te zakken. Deuren klemden, scheuren verschenen, de zakking stopte rond middernacht op 5 tot 6 centimeter. Het waarschuwingssysteem met spiegeltjes en infrarode straling heeft kennelijk niet gewerkt. De aannemer wist van de zwakke plek in de damwand en stond tijdens het ontgraven gereed met injectiemortel. Desondanks kon hij de schade niet voorkomen.
De dragende eerste zandplaat, waarop de panden in de buurt met palen zijn gefundeerd, bevindt zich op 12 tot 15 meter diepte. Volgens architect Robert Vroom, werkzaam in een eigen gerestaureerd pand op Vijzelgracht 6, is het vrijwel zeker dat de verzakte panden opnieuw moeten worden gefundeerd en dan op de tweede zandplaat. Hij voorziet twee mogelijke mechanismen die tot de schade hebben geleid. Door zijwaartse druk kunnen de palen scheef komen te staan. Het is ook mogelijk dat de eerste zandplaat is aangetast. De gevolgen hangen dan als een zwaard van Damocles boven de hele buurt.

Verlies

De panden aan de Vijzelgracht zijn ontworpen door architect Philip Vingbooms en gebouwd tussen 1670 en 1680. De structuur van de panden is nog heel goed zichtbaar. Het gaat om zeer waardevolle panden, volgens Vroom weliswaar niet zo belangrijk als de Nachtwacht, maar toch wel “vergelijkbaar met een mooie Frans Hals”. Teloorgang zou niet alleen economische schade met zich meebrengen, maar ook cultureel een groot verlies zijn.

Reageer op dit artikel