nieuws

‘Leg bouw stationVijzelgracht stil’

bouwbreed Premium

Omwonenden van metrostation in aanbouw Vijzelgracht stappen opnieuw naar de rechter. Ditmaal eisen ze dat het werk aan de hoofdstedelijke Noord-Zuidlijn voorlopig volledig wordt stilgelegd.

Vorige week zaten de bewonersverenigingen ook al bij de kortgedingrechter. Ze eisten toen dat er een einde komt aan het doorwerken in de avonduren en de weekeinden wat een enorme overlast verzorgt. De uitspraak daarover volgt nog. Door een noodlottig toeval kampte aannemer Max Bögl op dat moment net met een lekkage in de diepwand. Daardoor spoelde zandhoudend water in de kuip en verzakten vier panden aan de Vijzelgracht, die in allerijl werden ontruimd. Gisteren meldde de projectorganisatie dat het lek door injecties was gedicht en de toestand weer stabiel was. Dit weekeinde konden de bewoners van twee panden weer terugkeren.
Gisteren nodigde het projectbureau Noord-Zuidlijn de pers uit om een kijkje te nemen in het ondergrondse station in aanbouw. Het lek ontstond op een zwakke plek in de diepwand. De aannemer was er voorafgaand aan het storten van de secundaire panelen niet in geslaagd het stalen voegprofiel te trekken. De aannemer stond daarom tijdens het ontgraven paraat met injectieapparatuur. Maar het automatische monitoringssysteem dat verzakking van panden in de directe omgeving minutieus registreert, werkte ook niet goed.

Reageer op dit artikel