nieuws

Kwartaalcijfers wijzen op zachte landing economie

bouwbreed

De economische groei is op jaarbasis nu nog boven de 3 procent, maar koerst af op een zachte landing. Dit concludeert vastgoedfinancier FGH Bank op basis van de kwartaalcijfers.

Het CBS publiceerde kort geleden mooie cijfers over de groei op jaarbasis met 3,1 procent. Dat ligt boven het langjarig gemiddelde en toont een op het oog goed draaiende economie. Wordt kwartaal op kwartaal gekeken, dan bedroeg de groei slechts 0,2 procent in het eerste kwartaal. Die is bovendien nog grotendeels te danken aan hogere aardgasbaten, waarschuwt FGH Bank.
Volgens de onderzoekers tonen juist de kwartaalcijfers aan dat het groeitempo van de economie vertraagt en dat de kredietcrisis langzaam maar zeker gevolgen krijgt voor de reële economie. Een recessie is het nog niet.
De investeringen in bedrijfsgebouwen blijven vooralsnog hoog. Maar dit is een gevolg van eerdere investeringsbeslissingen. De opnamecijfers laten een ander beeld zien. In kantoorgebouwen is de opname in de eerste maanden van het jaar juist lager. Dit duidt er volgens de vastgoedbank op dat bedrijven momenteel kritischer zijn bij nieuwe huisvestingsbeslissingen.
Dit is weer terug te zien in het producentenvertrouwen dat de afgelopen maanden iets gedaald is. Curieus genoeg is het consumentenvertrouwen heel sterk gedaald. In een jaar tijd is dat gezakt van rond de 15 naar -17. Bij de producenten verliep de daling in dezelfde periode van 9 naar 4.
De Europese vastgoedinvesteringen zijn fors gedaald met 377 procent. Vooral het aantal buitenlandse investeringen is afgenomen. Nederland is een van de weinige uitzonderingen met een stijging. Dat komt echter voornamelijk door de verkoop van de KFN-portefeuille en een deel van de portefeuille van Unibail-Rodamco.

Reageer op dit artikel