nieuws

Kwart bouwvakk ers Ierland komt op straat

bouwbreed

Ruim 65.000 van de 279.000 mensen die in de Ierse bouw werken, komen op straat te staan. Vooral metselaars, timmerlieden en stukadoors die veel in de woningbouw werken, dreigen hun baan te verliezen.

Dat blijkt uit een rapport van de FAS, de nationale werkgelegenheids- en opleidingendienst van Ierland. De Ierse woningbouw is de afgelopen tijd nagenoeg ingestort. De huizenprijzen lagen in april bijna 10 procent lager dan een jaar eerder. Maar ook in andere sectoren begint zich nu een afzwakking af te tekenen.
De afgelopen maanden is de werkgelegenheid in de bouw al met ongeveer 10.000 man teruggelopen, terwijl de sector nauwelijks nog leerlingen aanneemt.
De gevolgen voor de nationale werkgelegenheid zijn minder dramatisch, omdat het volgens de FAS bij de ontslagen vaak zal gaan om buitenlanders die dan het land weer verlaten.
\Aan de andere kant zullen Ierse bouwvakkers die werkloos raken elders in Europa naar werk gaan zoeken zoals ze voor de ‘Ierse boom’ in de jaren negentig ook veel deden.

Reageer op dit artikel