nieuws

JCB waarschuwt voor moeilijker tijden

bouwbreed

De Britse fabrikant van bouw- en landbouwmachines JCB heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 234 miljoen euro.

JCB verkocht ruim 72.000 van haar bekende gele machines en haalde daarmee een omzet van 2,8 miljard euro. Het Britse bedrijf waarschuwt echter voor moeilijker tijden ‘waarin de kredietcrisis en de snel stijgende grondstoffenprijzen beginnen te bijten.’ JCB is met haar productie de derde fabrikant van bouw- en landbouwmachines ter wereld. De winst voor belasting was vorig jaar een kwart hoger dan in 2006. De groei kwam vooral van opkomende markten als India, Polen, Rusland, Bulgarije, Roemenië en Zuid-Amerikaanse landen. De groei kwam verder voor 50 procent van nieuwe producten. Het bedrijf kon het wereldwijde marktaandeel opvoeren van 10,4 procent naar 12 procent. Bestuursvoorzitter Sir Anthony Bamford, zoon van oprichter J.C. Bamford, denkt dat zijn bedrijf zich in een goede uitgangspositie bevindt om de zwaardere marktomstandigheden te weerstaan. ”De rest van 2008 ziet er echter zeker uitdagender uit.” Directeur Matthew Taylor voegt daar aan toe: ”Er zijn tekenen dat de neergang in Noord-Amerika zich nu begint uit te breiden naar sommige West-Europese markten. Bovendien begint ook in enkele opkomende landen de hoge groei tekenen van afzwakking te vertonen.

Reageer op dit artikel