nieuws

Inbreiden hofstad waanzinnig duur

bouwbreed Premium

De gemeente Den Haag verwacht honderden miljoen verlies te lijden op de binnenstedelijke bouwplannen die tot 2030 op het programma staan.

Den Haag kan alleen nog woningbouw plegen binnen de stadsgrenzen, omdat de bouwlocaties daarbuiten op zijn na voltooiing van de Vinex-wijken Leidschenveen, Wateringseveld en Ypenburg. Maar binnenstedelijk bouwen is duur en in het geval van Den Haag soms zelfs “wanzinnig duur”. Zonder steun van het Rijk zal het financieel niet lukken, kreeg minister Vogelaar (wonen) te horen tijdens een rondleiding langs enkele inbreidingsprojecten.
Den Haag heeft tot 2030 behoefte aan 13.000 tot 15.000 nieuwe woningen. In zijn Structuurvisie noemt wethouder Max Norder negen bouwlocaties. De twee belangrijkste liggen aan de kust bij Scheveningen en Kijkduin en aan de rand van het centrum, in de Binckhorst, een 130 hectaren groot terrein waar nu 300 bedrijven zijn gevestigd, waaronder tientallen garages en autodealers, het hoofdkantoor van KPN, afvalverwerker AVR, twee betoncentrales en een asfaltcentrale.

Verliesgevend

Behalve Kijkduin, zijn volgens Norder alle locaties verliesgevend. De wethouder schat de onrendabele top per woning tussen de 20.000 en 80.000 euro.
In de Binckhorst (7000 woningen) wordt een tekort van 200 miljoen verwacht. Het geplande wijlpark zorgt voor nog een tekort van nog eens 80 miljoen.
De hoge kosten van binnenstedelijk bouwen worden volgens Dick van der Harst, projectdirecteur Binckhorst, vooral veroorzaakt door grondsaneringen en het uitkopen en herhuisvesten van milieuhinderlijke bedrijven. De verwervingskosten van grond rijzen de pan uit.
In de Binckhosrt wordt tot 1000 euro per vierkante meter betaald. “We zijn daar waanzinnig duur bezig”, aldus Van der Harst.
De hoge kosten mogen volgens het Haagse gemeentebestuur evenwel geen beletsel vormen om van de Binckhorst de modernste woonwijk van Nederland te maken. In de wijk komen naar schatting 12.000 mensen te wonen.
Hoewel er met de beoogde ontwikkelingspartners Rabo Vastgoed en BouwInvest nog geen definitieve overeenkomst ligt, verwacht Norder dat de eerste huizen in 2011 zullen worden betrokken.

Reageer op dit artikel