nieuws

Ideeën bouwers ongewenst

bouwbreed

Grond-, water- en wegenbouwers krijgen bij aanbestedingen nauwelijks de ruimte om eigen ideeën aan te dragen.

Joost Zwaga
Dat stelt Bouwend Nederland bitter vast na bestudering van alle 2442 gww-aanbestedingen die vorig jaar zijn uitgeschreven.
Bij maar liefst 92 procent van de aanbestedingen was het indienen van alternatieven door inschrijvende bouwbedrijven streng verboden. Volgens de brancheorganisatie draaien opdrachtgevers met die opstelling innovaties in de gww-sector hardhandig de nek om.
“Innovatief aanbesteden hoeft niet beperkt te blijven tot enkele pilots van een paar grotere aanbesteders”, vindt Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman. “De tijd is rijp om ook regionaal en lokaal te werken met innovatieve elementen. Ik denk aan zaken als past-performance en onderscheid op kwaliteit.”

Laagste prijs

Gww-opdrachten worden, zo blijkt uit de analyse, nog altijd voornamelijk gegund op basis van de laagste prijs. Bij 85 procent van de aanbestedingen was dat vorig jaar het geval. Brinkman roept de aanbestedende diensten op daar een einde aan te maken. “De innovatieve kracht van de sector kan veel beter worden benut.”
Bouwend Nederland constateert dat opdrachtgevers ook steeds zwaardere eisen stellen aan inschrijvers. In 20 procent van alle gww-aanbestedingen werden zelfs “onevenredig hoge” eisen gesteld, aldus de bouwwerkgevers.
Het aantal referentiewerken dat door aannemers moet worden overlegd, neemt steeds verder toe. Bij een kwart van de aanbestedingen werd in 2007 drie of meer uitgevoerde projecten gevraagd. Bouwend Nederland vindt zelf één werk voldoende om de kennis en kunde van een inschrijver aan te tonen.

Reageer op dit artikel