nieuws

‘Goedkope huurhuizen Amsterdam overbodig’

bouwbreed

Den Haag – Doordat laagopgeleiden vooral werk vinden in randgemeenten rondom Amsterdam is het niet langer nodig in de hoofdstad een grote voorraad goedkope huurwoningen te houden.

Dat stelt Alfred van den Bosch, directeur van de ontwikkelingspoot van Amsterdamse corporatie De Alliantie, in het boek ‘Grenzeloos wonen; Europa Verhuist’.
“De vraag is of je al die lagere inkomens in de stad wilt houden”, zegt Van den Bosch. “Vroeger had je daar een reden voor, want je had er de werkgelegenheid, maar die verschuift over de regio, dus is het ook niet meer logisch om die grote sociale voorraad in de stad te houden. Er zal altijd wel hogere en lagere arbeid in Nederland blijven, maar die lagere arbeid verplaatst zich naar plekken buiten de stad, zoals de bloemenveiling en Schiphol.”

Globalisering

De Alliantie is een van de grootste corporaties van Nederland en bezit zo’n 60.000 woningen in de noordelijke Randstad. ‘Grenzeloos Wonen’ is geschreven door sociaal psycholoog Letty Reimerink. Het schetst een beeld van het effect van globalisering op het wonen in Europa. Van den Bosch doet zijn uitspraken in de inleiding van het boek. Deze is een weergave van een discussie die Van den Bosch en andere leidinggevenden binnen De Alliantie voerden.

Bijval

Van den Bosch’ stelling dat het niet nodig is een grote sociale voorraad in de stad te houden, krijgt bijval van Ard de Jong, directeur van de Alliantie-vestiging in Amersfoort. Omdat de grondprijzen in Amsterdam de hoogste zijn van Nederland, noemt hij het bouwen van goedkope woningen in de hoofdstad “van de zotte”. Edgar Berger, ontwikkelmanager van de vestiging Amersfoort: “Dus eigenlijk zouden we in de dorpen rond de steden een goedkope voorraad moeten bouwen.”
Ondanks deze negatieve tendens is De Alliantie niet van plan helemaal te stoppen met het bouwen van goedkope woningen in Amsterdam. Zo verrijzen in de nieuwbouwwijk IJburg 6000 goedkope woningen op een totaal van 200.000 huizen. Deze zijn vooral bestemd voor ouderen en grote gezinnen. “Dat is goed”, meent Martin Knulst, ontwikkelmanager van de vestiging in Huizen. “Want die mensen kunnen op geen enkele manier uit de bestaande voorraad worden bediend.”

Reageer op dit artikel