nieuws

Foster tovert in Dresden met doek en constructie

bouwbreed

De renovatie van het hoofdstation in het Duitse Dresden loopt op zijn eind. De Britse architect Norman Foster drapeerde een 30.000 vierkante meter groot doek van PTFE met een teflon coating over de bestaande vakwerk spanten. Die moesten daarvoor eerst bijna staaf voor staaf worden onderzocht en behandeld, want na honderd jaar en twee wereldoorlogen was de draagconstructie er niet al te best meer aan toe. Voor de afdracht van de trekkrachten van het doek werd bovendien een heel ijle nieuwe constructie opgenomen in de bestaande spanten.

De renovatie van het hoofdstation in het Duitse Dresden loopt op zijn eind. De Britse architect Norman Foster drapeerde een 30.000 vierkante meter groot doek van PTFE met een teflon coating over de bestaande vakwerk spanten. Die moesten daarvoor eerst bijna staaf voor staaf worden onderzocht en behandeld, want na honderd jaar en twee wereldoorlogen was de draagconstructie er niet al te best meer aan toe. Voor de afdracht van de trekkrachten van het doek werd bovendien een heel ijle nieuwe constructie opgenomen in de bestaande spanten.
Het witte glasvezel gewapende doek laat ruim 12 procent van het daglicht door. Veel meer in elk geval dan het hout dat in de DDR-tijd tegen de oorspronkelijk met glas beklede kap is gespijkerd. Transparante banen gunnen de reizigers die wachten op de trein op sommige plekken een blik op de lucht en de wolken. Foster nam ook het hoofdgebouw van het station onder handen. Hij ontdeed het van betonnen aanbouwen en binnenmuren uit de DDR-tijd, maar reconstrueerde het bewust niet volledig. Hij liet ook enkele beschadigingen van de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog in beeld.

Reageer op dit artikel