nieuws

Financiering voor aanleg Tweede Coentunnel rond

bouwbreed

Het bouwconsortium dat de Tweede Coentunnel gaat aanleggen, heeft de financiering van het project rond. Een zestal banken verstrekt een lening van in totaal 550 miljoen euro.

Dat heeft Arcadis, een van de deelnemers in de Coentunnel Company gisteren bekendgemaakt. Volgens het ingenieurs- en adviesbureau gaat het om “een van de grootste projectfinancieringen ooit in Nederland afgesloten”.
De miljoenenlening wordt verstrekt door de Europese Investeringsbank, Fortis, Bayerische LandesBank, The Royal Bank of Scotland, Bank Nederlandse Gemeenten en KfW OPEX-Bank.
Coentunnel Company, bestaande uit Arcadis, Besix, CFE, Dredging International, Dura Vermeer, TBI-dochter Haverkort Voormolen en Vinci, haalde eerder dit jaar het prestigieuze pps-project binnen. Behalve het ontwerp en de bouw, neemt het consortium ook de financiering en het onderhoud voor dertig jaar op zich.
Inkomsten halen de deelnemers uit de beschikbaarheidsvergoeding die gebaseerd is op de werkelijke beschikbaarheid van het wegenstelsel voor de weggebruiker. Als de Tweede Coentunnel klaar is zal het Coentunneltracé bestaan uit twee tunnels met in totaal acht rijstroken.
Zowel de nieuwe als de oude Coentunnel krijgt een voor Nederland uniek hybride ventilatiesysteem, dat de luchtkwaliteit in en rondom tunnels moet verbeteren. De bouwwerkzaamheden beginnen volgend jaar.

Reageer op dit artikel