nieuws

Europese bouwproductie krimpt

bouwbreed

De bouwproductie in West-Europa krimpt dit jaar met 0,8 procent tot een waarde van 1436 miljard euro. Euroconstruct becijfert dat pas in 2010 weer herstel optreedt.

“De negatieve uitkomsten in de burgerlijke en utiliteitsbouw zijn ronduit verrassend”, zegt adjunct-directeur Oebele Vries van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. “In Europa zien we het tegengestelde van wat in Nederland gebeurt. In ons land neemt de groei in de grond-, water- en wegenbouw af, terwijl de b0x26u in tegenstelling tot het algemene beeld in Europa verder toeneemt.”
De West-Europese bouwproductie krabbelde na moeilijke jaren begin deze eeuw in 2004 weer op met een toename van 1,8 procent tot 1347 miljard euro. De stijging bereikte in 2006 een hoogtepunt met 3,6 procent groei. Vorig jaar staat bij Euroconstruct in de boeken met een plus van 2,5 procent. Na de daling dit jaar van 0,8 procent raken de bouwers in prijsvolume volgend jaar opnieuw 0,2 procent kwijt. Voor 2010 zit 1,3 procent groei in de pijplijn.
De huidige terugslag komt het sterkst tot uiting in Ierland. Dat land verliest dit jaar maar liefst 17,7 procent van zijn bouwproductie.
Minder ernstig is de situatie in Spanje en Italië maar beide landen zitten met scores van -5,9 en -2,1 procent eveneens stevig in de min.

Groei

Nederland, dat vorig jaar piekte met een stijging van de bouwproductie van liefst 7,2 procent, kan volgens Euroconstruct dit jaar rekenen op 3,1 procent groei. De investeringen in de bouw lopen dit jaar op tot 77 miljard euro. Anders dan de jaarlijkse prognoses van het EIB – die de omzetten van de bouwbedrijven als uitgangspunt nemen – komen in de cijfers van Euroconstruct de investeringen in alle bouwactiviteiten tot uitdrukking. Meegewogen worden daardoor de bouwinvesteringen van woningcorporaties, onderhoudsdiensten van het bedrijfsleven en doe-het-zelvers.
> Economie 6

Reageer op dit artikel