nieuws

Draka rekent op forse winststijging

bouwbreed Premium

Kabelproducent Draka verwacht dat de winst over de eerste zes maanden van dit jaar uitkomt op 51 miljoen euro, 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijfsresultaat neemt naar verwachting met 6 procent toe tot 75 miljoen euro.
Draka zegt te profiteren van stabiele volumegroei, operationele verbeteringen en kostenbesparingen. Het concern heeft daarentegen last van de dalende koers van valuta, zoals de dollar en de pond sterling, ten opzichte van de euro. Het negatieve wisselkoerseffect bedraagt ongeveer 10 procent van het bedrijfsresultaat.
De onderneming denkt in het eerste halfjaar 2 tot 4 procent meer bouw- en installatiekabel af te zetten. Eenzelfde groei wordt verwacht bij de verkoop van kabels bestemd voor liften, schepen, auto’s en olie- en boorplatforms. De afzet van communicatiekabel zal waarschijnlijk met 4 tot 7 procent stijgen, aldus Draka.
De kabelproducent, die in dertig landen in Europa, Amerika en Azië actief is, liet verder weten het belang van 37,5 procent in Yangtze Optical Fibre 0x26 Cable, de grootste glasvezelfabrikant van China te willen behouden. De al twintig jaar bestaande joint-venture met de Chinezen is met een jaar verlengd. Gesprekken vinden plaats over een verdere verlenging met nog eens negentien jaar. “We willen dit belang niet verkopen, aangezien de Chinese markt de komende jaren naar verwachting zal blijven groeien”, aldus een woordvoerder van Draka.
Aandeelhouder Lucerne Capital Management, met een belang in Draka van ruim 4 procent, pleitte in april voor de verkoop van deze en andere deelnemingen in het buitenland. De belangen zijn door koersstijgingen veel meer waard geworden en Draka zou het geld goed kunnen gebruiken. De meeste ophef maakte Lucerne over de verkoop van het belang van bijna 35 procent in Oman Cables Industry (OCI), in de Golfstaat Oman. Tijdens de aandeelhoudersvergadering zei topman Sandy Lyons van Draka alle opties wat betreft het lucratieve belang open te houden. Gisteren had Draka hierover nog geen beslissing genomen.

Reageer op dit artikel