nieuws

Conflict om werk in Haagse tramtunnel

bouwbreed

De bouwers van de Haagse tramtunnel zijn na de oplevering van het project in conflict geraakt met onderaannemer Rollecate over de kwaliteit van de stalen puien en beglazing op station Grote Markt.

Dat blijkt uit een vonnis van de Zwolse rechtbank dat recentelijk openbaar is gemaakt.
Van Hattum 0x26 Blankevoort, Ballast Nedam en Strukton, die als bouwcombinatie Tramkom de tramtunnel in de Haagse binnenstad bouwden, sleepten Rollecate voor de rechter om een schadevergoeding van ruim 1,1 miljoen euro af te dwingen.
De bouwers hebben naar eigen zeggen recht op dat bedrag, omdat onderaannemer Rollecate slecht werk zou hebben afgeleverd en zij voor het herstel opdraaiden.
Bij oplevering van de tramtunnel eind 2004 kwam onder meer aan het licht dat het glas niet de vereiste dikte en sterkte had. Ook bleken de puien onvoldoende sterk en liet de kwaliteit van het deurbeslag te wensen over.
Rollecate verving uiteindelijk 140 ruiten. De kosten daarvan bracht de onderaannemer in rekening bij Tramkom. Het bedrijf uit Staphorst wilde ook de andere gebreken herstellen, maar kreeg daar de kans niet meer voor: de hoofdaannemer had al een ander ingeschakeld.
Ook de belvorming in de brandwerend beglazing, die een jaar later optrad, liet Tramkom een andere bedrijf herstellen. Rollecate was niet bereid gebleken de ramen opnieuw te vervangen, want trof naar eigen zeggen geen enkele blaam.
De Zwolse rechter dacht daar echter anders over. De belvorming was ontstaan door vochttoetreding in het glas, hetgeen kon gebeuren door een fout in het ontwerp van Rollecate zelf. “Rollecate is derhalve tekortgeschoten”, concludeerde de rechtbank.

Nota

Ook de andere gebreken komen voor rekening van Rollecate, bepaalde de rechter. De meerwerk-nota naar aanleiding van het vervangen van de ruiten, had volgens hem nooit verstuurd mogen worden. Tramkom hoeft die dan ook niet te betalen.
De rechtbank buigt zich nog over de hoogte van de schadevergoeding.

Reageer op dit artikel