nieuws

Concurrerende betonwapening van kunststof

bouwbreed

Grote geprefabriceerde wapeningsnetten van pultrusieprofielen en gewapende kunststof staven. Daarmee boekt de Amerikaanse hoogleraar Larry Bank successen bij nieuwbouw en renovatie van betonnen bruggen.

Grote geprefabriceerde wapeningsnetten van pultrusieprofielen en gewapende kunststof staven. Daarmee boekt de Amerikaanse hoogleraar Larry Bank successen bij nieuwbouw en renovatie van betonnen bruggen.
In nauwe samenwerking met de Amerikaanse fabrikant van vezelversterkte kunststoffen Strongwell, slaagde Bank erin zijn wapeningsnetten op prijs te laten concurreren met traditionele stalen wapening. Groot voordeel is volgens Bank vooral het lichte gewicht van zijn wapening. Daardoor kunnen ze compleet geprefabriceerd worden aangevoerd en met betrekkelijk licht materieel op hun plek gelegd. Omdat er geen gevaar is voor corrosie van de wapening hoeft de betondekking minder te zijn.
Volgende week presenteert de hoogleraar van de universiteit van Wisconsin zijn bevindingen op de Lightweight Bridge Deck Conference in Arnhem die wordt georganiseerd door brancheorganisatie Cobrae. Hij behandelt daar vier recent door hem aangepakte bruggen.
Cobrae-secretaris Jaap Ketel, gastheer tijdens het driedaagse congres, vindt dat de kunststofindustrie tot nu toe ernstig faalt in het overbruggen van de kloof met civiel technici. Die kunnen nog altijd niet uit de voeten met ontwerpen in kunststof. Ze ontberen de rekenmodellen om dergelijke ontwerpen mee te beoordelen en door te rekenen. Als slechts één promille van alle civieltechnische werken in composietmaterialen zou zijn uitgevoerd, ontstaat volgens Ketel al een groot capaciteitsprobleem, waardoor de prijzen direct weer oplopen en kunststof zichzelf uit de markt prijst. “Het bijzondere van het werk van Bank is nu juist, dat het laat zien dat kunststof prijstechnisch goed kan concurreren met traditionele wapening.”

Reageer op dit artikel