nieuws

Brussel op zoek naar grotere energiezuinige gebouwen

bouwbreed Premium

De Europese Commissie is op zoek naar een nieuwe zeer grote locatie in Brussel voor de verdere uitbouw van haar kantoorinfrastructuur.

Tegen 2014 moet er 100.000 vierkante meter kantoren extra beschikbaar zijn. Tegen het jaar 2025 moet daar nog eens 200.000 tot 250.000 vierkante meter bijkomen.
Momenteel is de Commissie eigenaar of huurder van ongeveer 900.000 vierkante meter kantoorruimte in Brussel, die verspreid ligt over een zestigtal gebouwen. Ze wil in samenwerking met het gemeentebestuur en de gewestregering van Brussel haar activiteiten gaan concentreren in een kleiner aantal energiezuinige gebouwen, die echter veel groter zijn dan de huidige Europese gebouwen.
Deze nieuwe gebouwen mogen niet meer her en der in de stad liggen, maar moeten in “leefbare kernen” gegroepeerd liggen.
Toch zal er extra ruimte gezocht moeten worden buiten de huidige Europese wijk waar de gebouwen van het Europees Parlement, de EU-ministerraad en de Commissie liggen. Zij roept alle belangstellende projectontwikkelaars, ook in het buitenland, op tot midden september voorstellen in te dienen. Omdat het een megaproject wordt, zullen individuele projectontwikkelaars consortia vormen.

Reageer op dit artikel