nieuws

Britse woningbouw bereikt laagste peil sinds 1945

bouwbreed Premium

De Britse woningbouw zakt dit jaar in tot het laagste peil sinds 1945. Verwacht wordt dat er rond de 100.000 huizen worden afgeleverd, 70.000 minder dan vorig jaar.

Door de toenemende malaise worden ook de financiële problemen bij de grote woningbedrijven steeds groter.
Premier Gordon Brown heeft zich als doel gesteld jaarlijks minstens 240.000 huizen te bouwen, maar dat is dit jaar volstrekt onhaalbaar. “Veel kleine bouwers zijn helemaal gestopt en de grote bedrijven beginnen niet aan nieuwe locaties. Ik denk dat het rond de 100.000 uitkomt maar als het klimaat verder verslechtert dan wordt het nog een stuk minder”, verklaart Mark Clare, directeur van het zwaar belaagde Barratt, de tweede woningontwikkelaar van het land. Barratt probeert met alle mogelijke middelen de financiële positie op te krikken maar zag de aandelenkoers de afgelopen weken met meer dan 50 procent kelderen. Barratt, dat 2,7 miljard aan schulden heeft uitstaan en bijna 7000 werknemers telt, is op de beurs van Londen nu nog maar 375 miljoen euro waard, 6 procent van de waarde van een jaar geleden.

Klappen

Behalve Barratt beginnen ook de grote concurrenten Persimmon en TaylorWimpey, die op de beurs eveneens grote klappen oplopen, niet aan nieuwe projecten omdat de vraag naar huizen door het opdrogen van de hypotheekmarkt steeds verder instort. Woningontwikkelaars proberen de kopers nu met gratis tapijten, gratis keukens en zelfs voor vijf jaar gratis hypotheek te verleiden. Volgens de Home Builders Federation ligt het aantal in aanbouw genomen huizen tot nu toe een kwart lager dan vorig jaar maar is de situatie de laatste weken verslechterd.
“De snelheid van de instorting is nog nooit eerder voorgekomen en schokt zelfs ervaren leden van de woningbouwersfamilie. We hebben weinig aan de lessen van eerdere recessies omdat dit een heel nieuwe situatie is”, analyseert economisch directeur John Steward van de HBF.

Reageer op dit artikel