nieuws

Bouw waagt zich niet aan composieten in ruwbouw

bouwbreed

De bouwnijverheid is een grootverbruiker van composietmaterialen. “Die worden tot nog toe alleen gebruikt voor de afbouw en niet voor de ruwbouw,” constateert Thomas Royle van de Britse composietmaker Gurit, “laat staan dat de hele schil uit composietmateriaal wordt gemaakt.” Terwijl dit zonder problemen kan.

De reden dat de schil van een gebouw toch niet uit composietmateriaal wordt gemaakt is dat het teveel kost, hoort Royle vaak. Dat laatste houdt mede verband met het feit dat samengestelde materialen niet worden geprijsd per vierkante of kubieke meter of per ton. De vorm bepaalt mede de prijs en is dus pas bekend wanneer de vorm gereed is, hield hij zijn gehoor voor in Delft op een bijeenkomst over composieten in de architectuur.
Royle: “Het kan gebeuren dat de hoofdaannemer het te duur vindt en zonder kennis van zaken goedkopere ingrediënten voorschrijft of het gebruik van een andere composiet verordonneert. Met het gevolg dat het eindproduct zoveel problemen veroorzaakt dat andere opdrachtgevers liever voor traditionele materialen kiezen.”
Problemen komen volgens hem ook voort uit de misvatting dat composieten een pasklare oplossing bieden voor allerhande problemen en zonder onderhoud kunnen. Samengestelde materialen worden nog vaak gezien als laatste alternatief om constructies te vervaardigen die met andere materialen niet te maken zijn.
“Composieten zijn geen wondermaterialen en vergen net zo goed onderhoud als conventionele materialen”, leerde Royle in de vijftien jaar waarin hij intussen met composiet werkt. Het echte voordeel van samengestelde materialen zit volgens de Britse composietexpert in de lichtere, sterkere en stijvere constructies die ermee te bouwen zijn. De portemonnee en het milieu profiteren ervan. De portemonnee omdat constructies uit composieten een minder zware fundering vergen, het milieu omdat zo’n constructie bij de bouw en bij de sloop minder afval veroorzaakt. En dat afval laat zich over het algemeen ook goed herverwerken.
“De meeste aspecten van het werken met composieten zijn inmiddels beschreven en vastgelegd in normen”, weet Royle. En veel materialen zijn uit en te na beschreven in testrapporten. De technologie is intussen zover gevorderd dat de oorspronkelijke eigenschappen van composieten tot in lengte van jaren behouden blijven.
“Problemen als osmose zoals dat bijvoorbeeld in oudere constructies van glasvezelversterkte polyester na verloop van tijd optreedt komen tegenwoordig niet meer voor.”

Reageer op dit artikel