nieuws

Bouw verwacht weinig extra banen

bouwbreed Premium

Drie procent van alle bouwbedrijven verwacht de komende maanden extra personeel aan te nemen. Vorig kwartaal was dat nog 11 procent. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer van uitzendbureau Manpower. In de bouwsector heerst daarmee meer pessimisme dan in de overige sectoren in Nederland. De sector landbouw, bosbouw en visserij verwacht de grootste stijging in werkgelegenheid; 11 procent van de bedrijven denkt nieuwe mensen aan te kunnen trekken, tegenover 3 procent eerder dit jaar.

Drie procent van alle bouwbedrijven verwacht de komende maanden extra personeel aan te nemen. Vorig kwartaal was dat nog 11 procent. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer van uitzendbureau Manpower. In de bouwsector heerst daarmee meer pessimisme dan in de overige sectoren in Nederland. De sector landbouw, bosbouw en visserij verwacht de grootste stijging in werkgelegenheid; 11 procent van de bedrijven denkt nieuwe mensen aan te kunnen trekken, tegenover 3 procent eerder dit jaar.
Ook regionaal verschilt de stemming. Het optimisme is het grootst in het noorden van Nederland. 10 procent rekent op meer personeel. In het zuiden is dat 9 procent. Het westen is men minder positief geworden: 5 procent (was 8 procent).
Werkgevers klagen volgens de onderzoekers over een krappe arbeidsmarkt. Veel ondernemingen verwachten dat ze daarvan ernstige nadelige gevolgen zullen ondervinden. Ze vinden dat er onvoldoende en te weinig effectieve maatregelen worden genomen.
Manpower deed in 32 landen onderzoek onder ruim 50.000 werkgevers. In Nederland werden 750 bedrijven geïnterviewd. Werkgevers in India, Singapore, Peru, Polen, Costa Rica, Hongkong en Roemenië waren het meest optimistisch.

Reageer op dit artikel