nieuws

‘Blij dat het weer goed gaat’

bouwbreed Premium

De bouwput van de Koepoortgarage in Delft was zaterdag niet gevuld met bouwvakkers, maar met buurtbewoners en hun kinderen. Ter gelegenheid van de Dag van De Bouw gooide het veelgeplaagde bouwproject voor één dag feestelijk de deuren open.

‘Na maanden ellende zijn we eindelijk weer aan het bouwen. We zijn blij dat we kunnen laten zien dat het weer goed gaat’, zegt ontwikkelingsmanager Peter Barendse van projectontwikkelaar Ceres erover. ‘Dus ja, waarom niet meedoen?’
In de 8 meter diepe bouwput staat hij vooral omwonenden te woord die wel eens met eigen ogen willen zien wat er allemaal gebeurt in de put die zoveel problemen heeft veroorzaakt. De belangstelling is behoorlijk: 300 bezoekers en de dag is nog niet voorbij. Zettingen zorgden er anderhalf jaar geleden voor dat belendende woningen – veelal op staal gefundeerd – gingen schuiven en scheuren. Dat kwam in de eerste plaats doordat de aannemer vlak voor de bouwvak sleuven langs de damwanden groef voor trekankers, maar vervolgens twee maanden wachtte om die aan te brengen.
In het vrolijke zonnetje ziet de put er tijdens de Dag van de Bouw pico bello uit. De stempelvloer ligt er keurig bij en Ballast Nedam, twee weken geleden begonnen met afbouwen van de tweelaagse garage voor 345 auto’s, heeft bijna alle paalkoppen gesneld.
Kinderen – gewapend met pen en papier – breken zich het hoofd over de vragen van de speurtocht die voor hen is uitgezet. Op grote informatieborden is alles gedetailleerd uitgelegd. ‘Hoe heet de aannemer die de garage afbouwt?’ wil een jongetje weten van zijn vader. Een strikvraag, want behalve Nijssen Bouw dat failliet ging, bouwde ook Heijmans aan het project. ‘Hebben jullie nou alles onder controle?’ wil een nieuwsgierige buurtbewoner weten. ”Technisch wel, maar financieel niet”, zegt Barendse. ”Alleen al de constructievloer kostte een miljoen meer dan begroot. Daar loop je wel op leeg.” Opnieuw aanbesteden van de afbouw kostte in totaal ruim 8 miljoen extra. Bij de curator van Nijssen Bouw ligt een forse claim. Maar, weet ook Barendse, ”van een kale kip kun je plukken”. ”Het belangrijkste is dat we de problemen nu beheersen en de zaak snel kunnen afbouwen”, zegt Barendse. ”Want het is natuurlijk ontzettend vervelend dat jouw project onbedoeld de huizen beschadigt van mensen die eromheen wonen. Daar lig je wakker van.”

Reageer op dit artikel