nieuws

Bijzondere pps in deel Amsterdam-Zuidoost

bouwbreed Premium

Amsterdammers met uiteenlopende nationaliteiten traden op als particuliere opdrachtgever bij het project Mi Akoma di Color (Mijn gekleurde hart) in Amsterdam-Zuidoost. Burgemeester Job Cohen en zijn wethouders namen een kijkje.

Zoveel visite in een keer, de bewoners van het Goed Geluimd Hof in Amsterdam-Zuidoost worden er een beetje nerveus van. Bij wie gaat Cohen het eerst naar binnen? Is er eigenlijk wel een draaiboek? Een medewerker van Woningstichting Rochdale, initiatiefnemer van Mi Akoma di Color, stelt ze gerust. Alles is onder controle.
Daarmee zijn de zenuwen nog niet tot rust gekomen. Je ontvangt uiteindelijk niet elke dag de burgemeester. Maar nerveus of niet, ze doen de naam van hun woonstee eer aan. Als het hoge bezoek arriveert, wacht hem een glimlachend welkom.
Het deze week officieel opgeleverde wijkje Mi Akoma di Color is geen alledaags project. Toen in 2001 werd gevierd dat honderd jaar eerder de Woningwet van kracht werd, besloot Woningstichting Rochdale aan het Goed Geluimd Hof 35 eengezinswoningen en zeventien appartementen te bouwen. Bij wijze van experiment kregen de toekomstige bewoners grote invloed op het bouwplan.
Tientallen bewoners uit de wijk toonden interesse. Van hen werden er 38 geselecteerd om mee te doen. Dit multiculturele gezelschap onder wie, Ghanezen, Surinamers, Antillianen en Nederlanders leerde bouwtekeningen lezen en volgde onder meer een cursus kostenbeheersing. Gewapend met die kennis gaven ze aanwijzingen over hoe hun woning er moest gaan uitzien, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.

Bouwmeesters

Een van hen wilde een groot toilet, een ander wenste twee balkons, een derde gaf aan te dromen van een tuin. En zo waren er nog veel meer wensen, die voor zover mogelijk door professionele bouwmeesters werden vertaald in bouwplannen.
De toekomstige bewoners namen de ideeën nauwgezet onder de loep. Al snel bleek dat de uitwerking van architect Manon Pattynama, unaniem de voorkeur had. Ook werden ze het eens dat Koopmans Bouwgroep de huizen moest gaan bouwen.
“Ik noem dit een groot succes”, zegt projectleider Willem van der Stee, terwijl hij om zich heen kijkt naar de nagelnieuwe huizen die rondom een pleintje zijn gegroepeerd. “Het is een bijzonder voorbeeld van publiek-private samenwerking.”

Vervolg

Het is dan ook zeker de bedoeling dat het project een vervolg krijgt. “Er staat in Zuidoost nog veel te gebeuren. En dit is een uitstekende manier om de bewoners van dit gebied bij de vernieuwingen te betrekken.”
Intussen bezoekt het college van B en W verschillende huizen, gegroepeerd rond een pleintje want dat was de wens van vrijwel alle betrokkenen.
Trots showen de bewoners hun kamers en vertellen honderduit over hun nieuwe onderkomen. Cohen en de wethouders luisteren met ongeveinsde belangstelling en vragen hen het hemd van het lijf. Als er desondanks even een stilte valt, maakt een van de bewoonsters van de gelegenheid gebruik om de burgemeester te vragen met haar en haar dochters op de foto willen gaan. Temidden van de gasten poseert hij geduldig.

Reageer op dit artikel