nieuws

‘Beboeten trage bouwers drijft huizenprijs op’

bouwbreed

De gemeente Amsterdam spant het paard achter de wagen met het beboeten van trage bouwers. Dat drijft de prijs van woningen verder op.

Dat zegt Bouwend Nederland in reactie op de maatregelen die de gemeente Amsterdam neemt om de woningproductie te versnellen. De gemeente wil bouwers prikkelen door de zogeheten reserveringsvergoedingen per kwartaal progressief te verhogen. Dat zou bouwers en woningcorporaties moeten stimuleren om sneller met projecten te beginnen, om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het op deze manier beboeten van bouwbedrijven werkt averechts, vindt Jan Overtoom, regiomanager van Bouwend Nederland. “Het is het paard achter de wagen spannen. De hogere kosten die ondernemers moeten maken, zullen vertaald worden naar hogere woningprijzen.”
Hij begrijpt wel dat de gemeente de bouw wil versnellen. “Dat willen wij ook. Maar we hebben te maken met een enorme administratieve rompslomp. Bouwbedrijven houden de projecten echt niet moedwillig op om later meer geld te kunnen verdienen”, bezweert hij.
De regeldruk is volgens hem de belangrijkste oorzaak voor de vertragingen. “Projecten van in totaal 5 tot 8 jaar zijn daardoor niet ongebruikelijk. De tijd die aan bouw wordt besteed is maar een klein onderdeel daarvan.” Amsterdam heeft bovendien stadsdelen die voor extra oponthoud zorgen. “Die hebben allemaal hun eigen beleid en procedures.”

Vergunningen

Oplossingen heeft de belangenbehartiger van de bouw ook. Overtoom: “20 Procent van alle vergunningen zou je zo kunnen schrappen. De kapvergunning bijvoorbeeld. Laat de gemeente een lijst opstellen met boomsoorten welke wel en niet gekapt kunnen worden. Nu kost het heel veel ambtelijke tijd en kostbare voorbereidingstijd voor bouwbedrijven.” Overtoom pleit voor intensere samenwerking tussen bouwers en gemeenten vanaf het allereerste begin van projecten. “Constructief overleg waarbij wijzigingen direct worden besproken tussen ambtenaar en bouwer. Dat levert over en weer commitment op en houdt de vaart erin.”
Wethouder Maarten van Poelgeest (grondzaken) wil niet zeggen dat bouwers en corporaties bewust dralen met de bouw. “Ik kan niet in hun boeken kijken, maar ze hebben grond afgenomen met de belofte om te bouwen. Dat betekent een ondernemersrisico. Dan moeten ze niet wachten tot het voor hen beter uitkomt.” Projecten zouden worden opgeschort vanwege de hoge bouwkosten. “Ik zou graag zien dat ze het ondernemersrisico wel nemen.”

Samenwerking

De roep om intensievere samenwerking kan de wethouder waarderen. “Maar exclusiviteit gunnen in het begin van een project kan niet. Als de competitiefase afgerond is, ben ik erg voor een goede samenwerking en een heel pragmatische aanpak.”

Reageer op dit artikel