nieuws

Amsterdam mag auto’s niet weren

bouwbreed

De gemeente Amsterdam kan en mag personenauto’s niet uit de binnenstad weren om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen. Dat is het gevolg van twee moties die gisteren in de Tweede Kamer zijn aangenomen. De eerste motie, ingediend door CDA-kamerlid Ger Koopmans, zorgt ervoor dat de gemeente Amsterdam de gegevens van de Rijkdienst voor het Wegverkeer (RDW) niet mag gebruiken om te bepalen welke auto’s te vervuilend zijn. De andere, van SP’er Emile Roemer, bepaalt dat milieuzones alleen landelijk kunnen worden ingesteld. En dan alleen als blijkt dat andere maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren niet helpen.

De gemeente Amsterdam kan en mag personenauto’s niet uit de binnenstad weren om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen. Dat is het gevolg van twee moties die gisteren in de Tweede Kamer zijn aangenomen. De eerste motie, ingediend door CDA-kamerlid Ger Koopmans, zorgt ervoor dat de gemeente Amsterdam de gegevens van de Rijkdienst voor het Wegverkeer (RDW) niet mag gebruiken om te bepalen welke auto’s te vervuilend zijn. De andere, van SP’er Emile Roemer, bepaalt dat milieuzones alleen landelijk kunnen worden ingesteld. En dan alleen als blijkt dat andere maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren niet helpen.
Amsterdam wilde vieze auto’s uit de binnenstad weren om zo de bouwstops op te kunnen heffen die zijn opgelegd omdat de lucht in de hoofdstad te vies is. Volgens een meerderheid van de Kamer is dat niet nodig nu de ministers Cramer en Eurlings stellen dat door het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) de strenge Europese normen worden gehaald.

Reageer op dit artikel