nieuws

Aantal cao-ul timatums neemt toe

bouwbreed Premium

Bonden moeten steeds vaker een ultimatum stellen om een cao-akkoord af te kunnen sluiten. Ze halen dan wel bijna de looneis binnen.

“Vragen is bijna krijgen”, concludeert FNV cao-coördinator Wilna Wind. “Maar we moeten veel druk uitoefenen. Ondanks dat de economie nog steeds goed gaat, verlopen de onderhandelingen vaak moeizaam.”
Dat blijkt ook wel uit de tussenbalans die de grootste vakcentrale heeft gemaakt. Per 1 juni hebben de FNV-bonden 170 cao-akkoorden gesloten voor bijna 2,5 miljoen werknemers. Gemiddeld komt daar een loonstijging uit van 3,19 procent. Wordt alleen gekeken naar cao’s die gelden voor meer dan 2000 werknemers dan ligt de loonstijging op 3,3 procent. Dicht tegen de door de vakcentrale vastgestelde looneis van 3,5 procent.

Trend

Dat ging echter niet altijd van een leien dakje zoals bij de bouw-cao. Al in de loop van 2007 constateerde de vakcentrale een toenemend aantal ultimata die moesten worden gesteld om tot een akkoord te komen. Die trend heeft zich dit jaar voortgezet. Dat leidde in verschillende sectoren ook daadwerkelijk tot acties, zoals bij glasfabrieken en in de metaal en techniek.
De FNV is daarnaast tevreden over de eenmalige bijdragen die de aangesloten bonden in de wacht hebben gesleept bij de onderhandelingen. Soms ging dat in procenten zoals bij Smals Bouwgrondstoffen waar een kwart procent eenmalig wordt betaald, soms in centen zoals de 800 euro bij metaal en techniek en zelfs 1800 euro bij overslagbedrijf EMO.
Ook blij is coördinator Wind met de afspraken over thuis- en telewerken die in 37 cao’s zijn opgenomen. Daar hoort de bouw-cao overigens niet bij.

Reageer op dit artikel