nieuws

Wolseley meldt daling winst met 30 procent

bouwbreed Premium

Het Britse Wolseley heeft een winstdaling met 30 procent gemeld. Het bedrijf heeft niet alleen te kampen met problemen op de Amerikaanse huizenmarkt, maar meldt ook een recent versterkte afzwakking in Groot-Brittannië en een aanhoudende verslapping in andere Europese landen.

De grootste handelaar in loodgieters- en verwarmingsmaterialen ter wereld Wolseley doet de aankondiging in een tussentijds bericht over de negen maanden tot eind april. In deze periode ging de handelswinst met 23 procent omlaag, daalde de winst voor belastingen en buitengewone posten met 30 procent, terwijl de omzet 2 procent hoger uitkwam.
Concrete cijfers noemt het Britse bedrijf in deze mededeling niet. De problemen in de VS speelden het bedrijf al langer parten maar daar zijn nu toenemende moeilijkheden in Europa bijgekomen, laat topman Chip Hornsby doorschemeren. Wolseley heeft sinds 30 april al enkele besluiten genomen om verder in het bedrijf te snijden, niet alleen in de VS maar nu ook in Europa. Deze ingrepen leiden in het lopende kwartaal tot een buitengewone last van 62 miljoen euro.
De Amerikaanse bouwmarkten zagen hun omzet met 25 procent teruglopen en boekten over negen maanden een verlies van zo’n 100 miljoen euro. De Britse divisie zag de omzet nog wel met 3 procent toenemen maar boekte een 6 procent lagere handelswinst. In april is de Britse markt echter ‘belangrijk vertraagd’.
In Frankrijk nam de al eerder gemelde afzwakking verder toe waardoor hier de handelswinst 18 procent lager uitkwam. Voor andere Europese landen schetst Wolseley een gemengd plaatje. Over de Nederlandse dochter Wasco in Twello, dat 240 medewerkers telt, doet het bedrijf in dit bericht geen specifieke mededelingen. Wel laat Hornsby nog weten dat aan de hevige acquisitiewoede van de afgelopen jaren voorlopig een einde is gekomen.

Reageer op dit artikel