nieuws

Voetbal werkt als cement voor Bredase bouwerskop30

bouwbreed Premium

Het Bredase Bouwers VoetbaltoernooiHet is de 35ste editie van het Bredase Bouwers Voetbaltoernooi. Het gaat er niet zachtzinnig aan toe in de finale tussen Visser Bouwdiensten uit Breda en Aannemersbedrijf Rasenberg uit Terheijden. Vriendschappelijk of niet, beide teams zijn er op gebrand om te winnen.

In het heetst van de strijd regent het overtredingen over en weer op de velden van voetbalclub TVC Breda. De scheidsrechter moet zelfs twee spelers, van elk team één, een paar minuten de wedstrijd uitsturen om af te koelen. Er staat dan ook heel wat op het spel. “Het is een eer om te winnen, daar ga je voor”, zegt directeur Stephan Rasenberg van het gelijknamige bedrijf, titelverdediger en dit jaar organisator van het toernooi.

Gejuich

De aanmoedigingen en het gejuich na een doelpunt van de supporters van beide teams worden overstemd door de live muziek van artiesten als Bollie’s Beenham. Het team van Visser is duidelijk te sterk voor Rasenberg en wint de finale met een overtuigende 4-1. Rasenberg is niet teleurgesteld dat zijn bedrijf de wisselbeker uit handen moet geven. “Totaal niet”, verzekert hij. “Visser was gewoon beter.”
Dat is niet verwonderlijk. De mannen van Visser zijn goed op elkaar ingespeeld doordat ze geregeld samen zaalvoetballen. “Ik had het niet verwacht”, zegt hun coach Radboud Vertriest desondanks. Even leek de deelname van Visser aan de finale aan een zijden draadje te hangen, omdat kort voor de beslissende wedstrijd het gerucht ontstond dat geen enkele speler uit het Visser-team ook echt bij het bedrijf werkte. Na een incident van een paar jaar geleden, toen een bouwbedrijf NAC-spelers had aantrokken om zijn team te versterken, gelden er strikte regels over gastspelers. Navraag van de organisatie bij een verontwaardigde Vertriest leert dat Visser maar twee gastspelers heeft en dat is toegestaan.
Normaal speelt Vertriest zelf ook mee, maar de timmerman is na een ernstig bedrijfsongeval al een paar maanden uit de running. Hij is blij met de overwinning van zijn team. “Ik ga er eentje nemen.”
Het voetbaltoernooi is populair bij bouwend Breda. Vierentwintig aannemers en bouwgerelateerde bedrijven uit Breda en omgeving doen mee met elk één team. Zeven stonden er noodgedwongen op de wachtlijst omdat de capaciteit bij TVC ontbreekt om nog meer deelnemers te herbergen. Uitwijken naar een ander locatie, vindt Rasenberg geen goed idee. “Het is hier top”, zegt hij tevreden. De velden van TVC grenzen bijna aan het NAC-stadion. Er zit alleen een spoorlijn tussen.

Middenvelder

Coördinator Frans Krol (60), salarisadministrateur bij Korteweg Bouw, is al vanaf het eerste jaar bij de organisatie van het toernooi betrokken en speelt ook elk jaar nog steeds mee. Ik ben een hele goeie middenvelder. Ik word alleen wat ouder en trager”, lacht hij.
Hij krijgt geregeld de vraag of het toernooi niet wat breder opgezet kan worden, met ook deelnemers van buiten de regio. Krol en Rasenberg zijn bang dat dat ten koste gaat van het karakter. De dag is immers vooral bedoeld als uitje voor de medewerkers, hun partners en kinderen.

Ongedwongen

Krol roemt het ongedwongen karakter van het toernooi. Ook al staan de deelnemende bedrijven normaal geregeld als concurrenten tegenover elkaar, de contacten zijn goed. Net als op het veld eigenlijk. “Tot de finale is er strijd, daarna ga je een biertje met elkaar drinken.” Zaken worden er tijdens het toernooi niet gedaan, zegt Rasenberg beslist. Daar is de dag niet voor bedoeld. “Niemand heeft een visitekaartje bij zich.”
De teams van vijf veldspelers en een keeper zijn zeer divers samengesteld. “Van sjouwer tot directeur”, weet Krol. Incidenten hebben zich in 35 jaar nooit voorgedaan volgens Krol. Blessures zijn niet te voorkomen. Om de kans daarop te verkleinen spelen de teams dit jaar weer op echt gras. Vorig jaar werd ook gebruik gemaakt van een kunstgrasveld op het TVC-complex, maar dat beviel slecht. “Vorig jaar hadden we achttien blessures, nu maar elf. Dat valt mee: een spierscheurinkje en een enkel, maar geen botbreuken.” n

Geschiedenistoernooi

De eerste editie van het Bredase Bouwers Voetbaltoernooi in 1973 kende nog maar zes deelnemers. Na 35 jaar is dat aantal toegenomen tot 24 en is er zelfs een wachtlijst. Ruim zeventien jaar geleden ging het korte tijd wat minder met het toernooi omdat sommige bedrijven moeite hadden om een volledig team samen te stellen. Het besluit om met kleinere teams – vijf veldspelers en een keeper – op een kleiner veld te gaan spelen, bleek een gouden greep. Sindsdien groeit de animo om mee te doen. Sinds 1991 wist Korteweg Bouw het kampioenschap maar liefst vijf keer te winnen. IGB en Heijmans Bouw Breda mochten beide de beker twee keer mee naar huis nemen.

Reageer op dit artikel