nieuws

Verpauperd verzorgingshuis Vijverzichtondergaat vlekkeloze metamorfose

bouwbreed Premium

Het voormalige verzorgingshuis Vijverzicht in de Haagse achterstandswijk Morgenstond wordt verbouwd tot 135 tijdelijke wooneenheden en een hotel met 22 kamers. Minister Ellen Vogelaar (wonen) nam persoonlijk poolshoogte op de bouwplaats.

Terwijl de directeur van Haag Wonen, Alfred Busser, in de kelder van het gebouw de plannen toelicht, zet een plotselinge stroomstoring minister Vogelaar en de andere genodigden in het donker.
Projectleider Mark Winterkamp vertrekt geen spier van zijn gezicht. Zijn medewerkers klaren het probleem in een vloek en een zucht. Een minimale dip in een vlekkeloos verlopend bouwproject dat Aanneming Maatschappij Panagro in december moet opleveren. Dan heeft het veertig jaar oude gebouw een metamorfose ondergaan. Van verpauperde bejaardenflat tot hypermodern appartementencomplex.
Vijverzicht staat in het hart van Morgenstond. Het gebied hoort bij de veertig krachtwijken van Minister Vogelaar. Net als in de andere probleembuurten moet Morgenstond binnen tien jaar in positieve zin veranderd zijn. Betere woningen en meer werkgelegenheid zijn de pijlers van dat plan. De nieuwe functie van het gebouw past naadloos in die opzet.
Onder de naam Mixx Inn gaat het vroegere verzorgingshuis onderdak bieden aan grofweg twee groepen. De helft van de wooneenheden is bestemd voor bijvoorbeeld expatriates die tijdelijk gedetacheerd zijn in de regio Haaglanden. De andere vijftig procent richt zich op klanten van maatschappelijke organisaties zoals Parnassia. Zo nodig is voor hen maatschappelijke begeleiding aanwezig.
Verder komen in Mix Inn twintig hotelkamers. De plint van het gebouw gaat onderdak bieden aan horeca en opleidingsfaciliteiten. “De achterliggende gedachte is dat de bewoners zich door onderlinge contacten en gezamenlijke activiteiten zich aan elkaar kunnen optrekken”, zegt Haag Wonen-directeur Busser
Met de metamorfose van Vijverzicht tot Mixx Inn is ruim 7 miljoen euro gemoeid. Vanwege dat relatief geringe bedrag is gekozen voor een verbouwing en niet voor sloop en nieuwbouw. “Als we straks klaar zijn, herken je het gebouw niet meer”, vertelt projectleider Winterkamp. “Alleen het casco blijft overeind. En dat wordt aan de buitenkant bekleed met zink en gekleurde glaspanelen, zodat het modern oogt en duidelijk herkenbaar is.”
Het aanbrengen van de bekleding is niet het moeilijkste onderdeel van de restauratie, legt hij uit. “Voordat de eigenlijke verbouwing begon zijn we zo’n vier weken bezig geweest met het verwijderen van asbest. Omdat het om zo veel materiaal ging, moesten we een aparte planning maken. We hebben alles zelf gedaan. Als je een deel van het werk moet uitbesteden, duurt het allemaal veel langer.”
Nadat het gevaarlijke materiaal was verwijderd, begon het zwaarste deel van de klus. “We hebben het gebouw compleet gestript om de noodzakelijke installatietechnische verbeteringen te kunnen aanbrengen.”
Terwijl Winterkamp tekst en uitleg geeft over de verbouwing, neemt de minister een kijkje in de kelder van het gebouw. Om veiligheidsredenen – het werk is nog in volle gang – wordt ze niet rondgeleid over de bouwplaats. Maar om haar te laten zien hoe de woonruimtes er straks zullen uitzien is een deel van de ondergrondse ruimte verbouwd tot kijkwoning. Vogelaar, voor de gelegenheid getooid met een witte veiligheidshelm, laat zich uitgebreid informeren. Ditmaal niet gehinderd door haperende elektriciteit.

Reageer op dit artikel