nieuws

Vastgoedbeleggers blij

bouwbreed

Binnen- en buitenlandse beleggers in vastgoed in Nederland blijven positief over de verschillende gebruikersmarkten. Wel verwachten zij in het tweede kwartaal een stabilisatie.

De beleggers zijn iets minder optimistisch dan drie jaar geleden, blijkt uit onderzoek van DTZ Zadelhoff. Eind 2007 verwachten ze nog een verbetering van de gebruikersmarkt, nu een stabilisatie. Toch blijven ze nog positief over de Nederlandse markt.Over hun eigen portefeuille zijn ze uitgesproken positief. In het eerste kwartaal van dit jaar zag het merendeel nog een stijging van de huurinkomsten en een daling van de leegstand.
Vastgoedfinanciers zijn over de hele linie wat minder positief over de markt. Een deel verwacht in het tweede kwartaal een verslechtering van de gebruikersmarkt en dalende huurprijsniveaus.Beleggers geven wel aan dat zij de aanvangsrendementen in het tweede kwartaal zien stabiliseren of zelfs hoger zien worden. Dit is een verandering in hun verwachting drie maanden geleden. Toen gingen ze nog uit van een stabilisatie tot een daling van de aanvangsrendementen.
Deze uitkomst kan twee oorzaken hebben. Of de beleggers verwachten hogere huren te kunnen vragen, of ze verwachten dat de prijs van het vastgoed zal stabiliseren tot dalen. Een combinatie van beide effecten is uiteraard ook mogelijk.De financiers zijn het met de zienswijze van de beleggers eens. Ook zij verwachten een stijging van de aanvangsrendementen. De voorwaarden voor financiering zijn mede als gevolg van de kredietcrisis de afgelopen tijd verslechterd. De financiers denken dat deze verslechtering nog wel even doorgaat in die zin dat de voorwaarden nog strenger zullen worden.
Overigens is opmerkelijk dat verwacht wordt dat de aanvangsrendementen stijgen. Bekend is dat goed commercieel vastgoed schaars aan het worden is in ons land. Dat betekent dat de prijzen die ervoor worden gevraagd vrij hoog liggen.

Reageer op dit artikel