nieuws

Valuta-effecten drukken omzet Akzo Nobel

bouwbreed

Verf- en chemieconcern Akzo Nobel heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet van de doorlopende activiteiten met 1 procent zien stijgen tot 3,5 miljard euro. De nettowinst daalde met 4 procent tot 136 miljoen.

De winstdaling werd vooral veroorzaakt door eenmalige integratiekosten van het overgenomen Britse verfconcern ICI. Akzo Nobel behaald een autonome omzetgroei van 6 procent, maar hield slecht 1 procent groei over door valuta-effecten. Volgens financieel bestuurder Keith Nichols zullen de omrekeningseffecten in de tweede helft van het jaar aanmerkelijk minder zijn.
De divisie decoratieve verven kampte behalve met een moeilijke marktsituatie in de VS ook met slechte weersomstandigheden in Europa en oostelijk Canada. Dat zorgde voor minder vraag naar verf. Ondanks sterke resultaten in opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika daalde de totale omzet van de verfdivisie door negatieve valuta-effecten met 4 procent. Volgens Akzo Nobel is het eerste kwartaal traditioneel niet de sterkste periode in de sector. Nichols sprak echter van een “goede start van het jaar” voor de verfdivisie, ondanks de omstandigheden. “Nu is het beter weer, en we horen goede geluiden van onze bedrijven”, aldus de financieel topman. Het is volgens hem echter te vroeg om te spreken van het aantrekken van de verkopen. De chemiedivisie had te maken met hogere prijzen voor grondstoffen en energie, maar het concern kon deze in “significante mate” doorberekenen aan klanten, aldus Nichols. De prijzen werden 7 procent hoger en de divisie realiseerde een groei op eigen kracht van 11 procent.
Akzo Nobel rekent er nog altijd op dit jaar sneller te kunnen groeien dan de markt. Het concern verwacht ten minste hetzelfde bedrijfsresultaat te kunnen behalen als in 2007. Toen kwam de winst voor rente, belasting, afwaarderingen en amortisatie uit op 1,87 miljard euro.

Reageer op dit artikel