nieuws

TNT richt zich op groene huisvesting

bouwbreed Premium

TNT schrapt drastisch in het kantoorareaal en kiest voor ‘groen’. Triodos/OVG haalde de opdracht voor de zogenoemde ‘green offices’ met energielabel A++ binnen. Ook private partijen blijken heel goed innovatief te kunnen contracteren.

Private partijen kiezen nauwelijks voor vernieuwende contracten bij nieuwe onderkomens, omdat ze bijna altijd huren. Gebruikelijk is dan in zee te gaan met een ontwikkelaar, die het pand met het bijbehorende huurcontract al snel doorverkoopt aan beleggers. TNT breekt met deze traditie en dat levert de opdrachtgever meteen een nominatie op voor de Net-trofee 2008 van Senter Novem.
“Meestal nog voordat de eerste heipaal in de grond zit, is het pand verkocht. Vanaf dat moment is de ‘persoonlijke’ band voorbij, want de belegger ziet huurders vooral als bron voor het rendement”, ervaarde Flip Verwaaijen, directeur van TNT Real Estate. Hij vergelijkt projectontwikkelaars met krijsende meeuwen, die even snel een visje meepikken en alles ondergescheten achterlaten. Verwaaijen zette zijn visie onlangs uiteen op een bijeenkomst in Soesterberg, georganiseerd door CoreNet Golbal Benelux en AT Osborne.
TNT besloot de keten om te draaien en direct een opdracht op de markt te zetten met een bijbehorend huurcontract voor tien jaar. Het concern streeft naar: Hipper, aantrekkelijker, groener en lagere kosten. Steeds meer mensen vinden milieu belangrijk, weet de directeur. “We zijn gestopt na te denken over hoeveel de zeespiegel nu precies gaat stijgen en of Al Gore wel helemaal gelijk heeft. We streven ernaar het eerste emissievrije vervoersbedrijf ter wereld te worden.”
Het vervoersbedrijf is van plan de komende jaren in Nederland het areaal terug te brengen van 100.000 vierkante meter naar 70.000 vierkante meter. Het is daarbij een bewuste keus om niet te concentreren en richting Zuidas te vertrekken, maar juist te opteren voor meerdere vestigingen verspreid over het land en een nieuw hoofdkantoor in Hoofddorp. Het eerste bedrijfspand in Veenendaal is eind dit jaar operationeel en het hoofdkantoor moet in 2010 klaar zijn.

Duurzaam

“Wij wilden de keten in het vastgoed omdraaien. Daarom hebben we zelf financiers en projectontwikkelaars samengebracht om duurzame gebouwen te ontwikkelen. Onze eisen waren C02-emissievrij en een langetermijnrelatie met de beheerder zonder dat de huur omhoog gaat. En de nieuwe huur moest inclusief energieverbruik zijn.”
Verwaaijen zag de aanpak beloond met acht inschrijvingen. Daaronder een bouwer, verschillende ontwikkelaars en enkele combinaties. Daarbij constateert hij dat de grote installateurs afhaakten. Te groot en ingewikkeld, kreeg de directeur te horen. Het vervoersbedrijf is met het winnende consortium een soort menukaart voor diensten overeen gekomen, voor bijvoorbeeld beveiliging en kinderopvang.
Ook zijn afspraken gemaakt over de vierkante meterprijs in de grote steden voor het geval ergens leegstand dreigt of juist extra meters nodig zijn. Triodos Bank en OVG Projectontwikkeling bezitten elk 50 procent van de bv die een waarde van ruim 300 miljoen euro vertegenwoordigt. Het consortium blijft eigenaar en verhuurder van de gebouwen. Voor alle partijen zijn prikkels ingebouwd om te komen tot een duurzame exploitatie.

Cultuuromslag

Momenteel beschikt een TNT-medewerker gemiddeld over 26 vierkante meter “en dan nog klagen over te krappe behuizing. Collega’s bij automatiseerders zijn al gewend aan 11 vierkante meter.” Volgens Verwaaijen is een cultuuromslag nodig bij managers die vasthouden aan eigen grote kamers die voor de helft van de tijd leeg staan. Video-conferenties blijken enorm veel tijd en reiskosten te besparen. Een goed begin, maar vooral een kwestie van gewoon dóen.
De vergroening beperkt zich niet alleen tot vastgoed. De aanschaf van twee energiezuinige Boeings wierp meteen zijn vruchten af, maar omdat door stijgende omzet ging het aantal bewegingen omhoog en werd de beoogde lagere uitstoot niet gehaald. Het complete wagenpark is binnen een jaar uitgerust met roetfilters. De president-directeur reed enkele dagen in een Toyota Prius om een statement te maken, maar stapte al over naar een hybride Lexus. Voor het hoofdkantoor zijn enkele parkeerplekken vrijgehouden waar alleen energiezuinige auto’s mogen staan. “Ongeacht de status van de eigenaar.” Op termijn wil TNT overigens alle 3 miljoen vierkante meter onroerend goed verspreid over 65 landen CO2-emissievrij maken. Waar mogelijk produceren de kantoren meer groene energie dan zij gebruiken.

Reageer op dit artikel