nieuws

Stichting Meru de wa cht aangezegd

bouwbreed

De gemeente Roerdalen eist dat de stichting Meru verschillende bouwovertredingen op het terrein van het voormalige klooster in Vlodrop snel ongedaan maakt.

Zo niet dan legt ze de organisatie een dwangsom op. Het gaat om een aantal objecten op het terrein en ingrepen in het voormalige klooster. Ook 164 vlaggenmasten buiten en een aantal naar boven gerichte schijnwerpers moeten weg.
Een deel van de zaken valt nog te legaliseren. De rest moet zeker verdwijnen, verklaart woordvoerder Martien Broekmans namens de gemeente.
Gisteren is er een officiële brief uitgegaan naar de organisatie van de onlangs overleden Maharishi. Daarin staat beschreven wat er moet gebeuren om onder pittige dwangsommen uit te komen. De uiterste datum voor herstel dan wel verwijdering en de hoogte van de dwangsommen verschillen per object.
Sinds de vorige minister van OC 0x26 W het klooster op de monumentenlijst plaatste, heeft het een beschermde status. De huidige minister Plasterk moet zich buigen over adviezen om het weer van de lijst af te gooien maar zolang dit niet gebeurt, is het enorme doek dat is bevestigd aan de voorzijde illegaal, meent de gemeente. Op dit doek staat een afbeelding van wat er ooit achter zat. Het moet op 1 augustus weg zijn anders kost het de organisatie 2500 euro per dag.
Tevens blijken verplichte conserverende maatregelen zoals beschermingsdoek om verder verval na het sloopwerk tegen te gaan niet meer te functioneren. Die moeten weer in orde zijn per 1 juni. Dwangsom: eveneens 2500 euro.
Problemen heeft de gemeente ook met drie tijdelijke wooncontainers die niet aan de bestemmingsplaneisen voldoen en nog een paar kleinere bouwwerken. Voor die laatste mag de stichting Meru wat de gemeente betreft snel melden voor een officiële legalisatieprocedure. Verder mag één van de containers wel een kantoorbestemming krijgen.
Woordvoerder Rik Jung van de stichting Meru denkt dat het er met weghalen van een aantal zaken niet mooier op wordt. Maar zijn organisatie is, stelt hij, niet uit op een conflict.

Reageer op dit artikel