nieuws

Spelletjescomputer doet straks het huishouden

bouwbreed

“Nog even en de spelletjescomputer bestuurt alle belangrijke functies in huis”, zei Jacob van Kokswijk op een bijeenkomst over de combinatie van ict en wonen bij NEN in Delft. De kritiek van zijn gehoor pareerde de consultant van Cap Gemini Ernst0x26Young met de stelling dat de amusementsindustrie er nog steeds in slaagt complexe functies onder te brengen in een mooi doosje waar iedereen mee overweg kan.

Automatisering van functies die in woningen en zakelijke gebouwen het welbevinden regelen, het is eerder regel dan uitzondering in bijvoorbeeld Japan en Dubai, weet Van Kokswijk uit eigen ervaring. Zelfs toiletpotten in Japan zijn soms volgepakt met sensoren die nagaan of degene die erop gaat zitten wel goed gezond is. Met elektronica die op ‘advies’ van de overheid zoveel mogelijk uit de eigen industrie komt. “Dat laatste is vooral een rechtenkwestie”, zegt Van Kokswijk. “Voor eigen producten hoeft geen licentie te worden betaald aan een buitenlands bedrijf.” Een bezoekje aan zo’n toilet levert net zoveel gegevens over de gezondheid op als een onderzoek in een dure Westerse privékliniek. Met dit verschil dat de bevindingen bijvoorbeeld al tijdens het handenwassen op een afleesscherm onder de spiegel staan.
De gebruikte onderdelen zijn vaak al sinds jaar en dag op de markt. De diensten die ermee mogelijk zijn worden ook al langer geleverd, elk volgens een eigen protocol dat niet met andere protocollen overweg kan. Een norm biedt een uitweg uit die technologische wildernis. En ook die bestaat al sinds jaar en dag, zegt Van Kokswijk. “Japan, China, Korea en tegenwoordig ook de Verenigde Staten automatiseren functies in woningen en gebouwen aan de hand van het internetprotocol oftewel TCP-IP en maken de verbindingen met de standaard RJ45-stekker.” De rest van de wereld zal die normering vroeger of later volgen, simpelweg omdat de markt een ruime keuze biedt aan producten die aan deze standaard voldoen. Die producten gaan overigens maar beperkt mee. Bijvoorbeeld een zaktelefoon is in Korea na pakweg een half jaar al hopeloos verouderd. Van Kokswijk: “Aanvullende normen moeten de schade zien te beperken die de afgedankte spullen aan het milieu berokkenen.”
Het milieubederf laat onverlet dat geautomatiseerde gebouwen meer mogelijkheden bieden en daardoor beter renderen. “Afhankelijk van de programmering van het beheersysteem en de voorzieningen die worden binnengereden, kan een ruimte ’s morgens een vergaderzaal zijn, ’s middags een cursusruimte en ’s avonds een theater.” Van Kokswijk ziet dat nu al in Dubai gebeuren en het is voor hem maar een kwestie van tijd voordat het ook hier het geval zal zijn.

Reageer op dit artikel