nieuws

Sms’je bij te hoge trillingen bouwput

bouwbreed

BNCS, de productiedochter van Heitechnische bureau Brem in Reeuwijk heeft een systeem ontwikkeld dat via sms’jes actuele trilmetingen doorgeeft. Metingen die tijdens heien en het trillen van damwanden plaatsvinden zijn ook online te bekijken.

BNCS, de productiedochter van Heitechnische bureau Brem in Reeuwijk heeft een systeem ontwikkeld dat via sms’jes actuele trilmetingen doorgeeft. Metingen die tijdens heien en het trillen van damwanden plaatsvinden zijn ook online te bekijken.
Volgens directeur Erik de Bruin is het zogeheten IVMS-systeem (intelligent vibration monitoring system) met sms-dienst uniek in Nederland. “Deze nieuwste generatie trillingsmeters maakt een meettechnicus in de bouwput overbodig, terwijl dat nauwelijks ten koste gaat van de kwaliteit.”
De Bruin meent dat meten altijd al een ondergeschoven kindje bij aannemers is geweest. “Hij zoekt de goedkoopste oplossing, huurt een apparaat waar vervolgens niemand meer naar kijkt. Achteraf wordt pas geconstateerd dat trillingen te hoog waren. Nu kan het adviesbureau op afstand zien wat er in de bouwput gebeurt.”
Bij te hoge trilwaarden krijgt de gebruiker een alarmmelding op zijn mobieltje, zodat hij direct kan overleggen met zijn opdrachtgever.
“Het gaat erom dat er beter wordt gemonitord. Soms wordt een project ten onrechte stilgelegd, soms gaat het werk gewoon door terwijl de scheuren in de muur springen.”
Sms-jes worden ook verstuurd om te laten weten dat het meetinstrument aan staat. De technische specificaties van het IVMS-systeem zijn gebaseerd op de meet- en beoordelingsrichtlijn Schade aan apparatuur. Het apparaat is vooral bedoeld voor adviesbureaus en toezichthouders zoals gemeenten.

Reageer op dit artikel