nieuws

Sacrale tempel

bouwbreed

In Warschau werkt de Poolse bouwonderneming Marciniak aan de ‘Tempel der göttlichen Verheißung’. De eerste aanzet werd al in 1791 gegeven, eind 2002 begon de ruwbouw. Het 75 meter hoge complex meet 84 bij 84 meter en krijgt de vorm van een Grieks kruis (vier gelijke armen). De buitenste zuilenring bestaat uit vier cirkelbogen van zestien kolommen (80 bij 80 centimeter) van gewapend beton. 26 Scheve kolommen van verschillende doorsnede en schuinte vormen de binnenste zuilen en de draagconstructie voor de koepel. Ze komen op 59 meter hoogte bij elkaar. Ringbalken halverwege geven de tempel zijn stabiliteit. Tot dan draagt een 20 meter hoge staalconstructie van 33,5 meter doorsnede de horizontale krachten af. De kosten belopen 30 miljoen euro.

In Warschau werkt de Poolse bouwonderneming Marciniak aan de ‘Tempel der göttlichen Verheißung’. De eerste aanzet werd al in 1791 gegeven, eind 2002 begon de ruwbouw. Het 75 meter hoge complex meet 84 bij 84 meter en krijgt de vorm van een Grieks kruis (vier gelijke armen). De buitenste zuilenring bestaat uit vier cirkelbogen van zestien kolommen (80 bij 80 centimeter) van gewapend beton. 26 Scheve kolommen van verschillende doorsnede en schuinte vormen de binnenste zuilen en de draagconstructie voor de koepel. Ze komen op 59 meter hoogte bij elkaar. Ringbalken halverwege geven de tempel zijn stabiliteit. Tot dan draagt een 20 meter hoge staalconstructie van 33,5 meter doorsnede de horizontale krachten af. De kosten belopen 30 miljoen euro.

Reageer op dit artikel