nieuws

Robots doen het zware werk

bouwbreed

Ambachtelijk vakwerk staat bij het meer dan 100 jaar oude familiebedrijf Verweij Houttechniek nog steeds centraal, terwijl geavanceerde robots het werk fysiek minder zwaar maken.

Waar vroeger een medewerker zware balken van 3 ot 4 meter met de hand op de afkortmachine moest leggen om ze op maat te maken, doet nu een tilrobot het zware werk. “De werkplek is niet verloren gegaan. Dezelfde man staat nog steeds bij de machine”, vertelt hoofd Personeelszaken Janneke van Dijk.
De tilrobot is aangeschaft vanuit de arbogedachte. “Het is geen gebruikelijke machine voor dit werk. De robot is afkomstig uit de autoindustrie. David Verweij, een van de directeuren, zag ‘m niet geheel toevallig op een beurs voor machines. Hij dacht meteen aan die medewerker die hij toch keer op keer balken van 30 tot 40 kilo zag tillen.”
Het bedrijf uit Woerden levert houten gevelelementen, kozijnen, deuren en ramen voor de renovatiemarkt en nieuwbouw. “Net als vroeger leveren we nog steeds maatwerk, maar door innovatie proberen we voortdurend de processen te verbeteren en de productiviteit te optimaliseren op zo’n manier dat vooral de arbeidsomstandigheden er wel bij varen.”
Zo is binnenkort elke werkplek in de voor- en afmontage voorzien van een montagelift. Nu staan er zeven zogeheten Spin Manipulatiekolommen in de fabriek, in de zomer komen er nog twee ‘Spins’ bij.
“Deze afmontagetafels kunnen alle kanten op bewegen”, legt Van Dijk uit. “Nog veel timmerfabrieken werken met schragen, vaste montagetafels. Bij elk kozijn moeten de medewerkers er omheen lopen, er onderdoor kruipen en de kozijnen van soms wel 6 bij 3 meter optillen en omdraaien. Dat hoeft nu niet meer. Met één druk op de knop zwenkt de Spin het kozijn alle kanten op, van liggend naar staand en ook bij het afvoeren van de kozijnen vanaf de rollerbaan uit de fabriek komt er geen til-, takelwerk of mankracht aan te pas. Arbotechnisch gezien zijn het fantastische apparaten”.

Soepeltjes

Daarnaast besparen de kitrobot – die de kozijnen van beide kanten tegelijk van kit voorziet – en de spuitrobot, het personeel veel til- en draaiwerk. Van Dijk: “Het handmatig spuiten en kitten ging met veel fysieke belasting en bewegingen gepaard. Kozijnen van elk formaat rollen nu soepeltjes langs de spuitrobot die ze elektrostatisch in de gewenste kleur spuit.”
De robots trokken veel bekijks tijdens de open dag die Verweij Houttechniek onlangs hield. Ruim 500 bezoekers kwamen langs. Het bedrijf heeft er een productiemedewerker en een leerling aan overgehouden. Van Dijk hoopt dat het na-ijleffect nog kandidaten oplevert voor de afdelingen Calculatie en Werkvoorbereiding. “Door het groeiend aantal montageprojecten is er volop werk”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels