nieuws

Regering Schotland noemt PFI ‘een grote verspilling’

bouwbreed Premium

De Schotse regering wil dat scholen, ziekenhuizen en infrastructuur niet langer worden gebouwd met PFI-contracten.

Volgens eerste minister Alex Salmond is Private Finance Initiative “een grote verspilling waarvan alleen grote bedrijven profiteren ten koste van de belastingbetaler”. In plaats daarvan komt er een Scottish Futures Trust, een fonds dat overheidsinvesteringen via ‘normale’ staatsleningen moet financieren.
Het nieuwe investeringsfonds, waarvan de minister van Financiën voorzitter wordt, moet jaarlijks een kleine 190 miljoen euro tegen lagere rentetarieven uit de markt zien te halen. Het fonds moet samen met de markt een investeringsplan voor de komende tien jaar opstellen. De eerste projecten moeten dan vanaf volgend jaar in aanbouw worden genomen. De Schotse regering heeft eerder laten weten de komende drie jaar 17,5 miljard te willen besteden aan openbare infrastructuur, gedeeltelijk via het SFT.
Critici stellen dat het SFT “alleen maar PFI met een nieuwe lik verf is”. Volgens de bouwvakbond Unison “blijft de private sector de voorzieningen ontwerpen, bouwen en beheren en blijven ze daar ook winst van opstrijken”. De Scottish Building Federation wijst er daarnaast op dat grote vertraging dreigt voor projecten die al in de pijplijn zitten. “Als die vertraging aanhoudt dan zal dat gevolgen hebben voor de bouwsector omdat wij dringend behoefte hebben aan voldoende werkvolume”, aldus voorzitter Michael Levack.

Reageer op dit artikel