nieuws

Productiviteit isthema jaarlijkse Metaalunie Award

bouwbreed

Drie genomineerde bedrijven komen in aanmerking voor de Metaalunie Productivity Award: Almi Machinefabriek in Vriezeveen, Nijdra Groep in Middenbeemster en Vostermans Ventilations in Venlo.

De Koninklijke Metaalunie kiest elk jaar een actueel thema uit voor de prijs. Dit jaar staat de prijs in het teken van productiviteit door middel van een optimale balans tussen de personele en organisatorische ontwikkelingen binnen het bedrijf.
“Hoe verhoog je de productiviteit en hoe zet je je mensen in zodat het vooral leuk blijft”, filosofeert Ronald Kousbroek van de Metaalunie. “Hoe betrek je het personeel bij veranderingen in het bedrijf? Je kunt technisch nog zo’n hoogstaand bedrijf hebben, zonder een juiste omgang met je mensen, hebben hoogstandjes geen kans van slagen. Of hoe maak je gezien het dreigende arbeidstekort de sector ook aantrekkelijk voor doelgroepen als allochtonen en vrouwen? En je kunt wel zeggen dat je flexibel bent met werktijden; maar het ook nog uitvoeren is een ander verhaal. Daar kun je op sturen in het personeelsbeleid, net als op preventie en verzuimbegeleiding, een duidelijke visie op scholing en coaching.”
De prijs is er vooral op gericht het beeld van de metaalsector bij te stellen. Kousbroek: “Wanneer de branche in het nieuws is, zie je altijd mistroostige beelden van Corus en dikke rookwolken die uit schoorstenen komen. Kortom, werken in de metaal is vies. Dat schrikt mensen af. Terwijl het beeld van mensen met witte jassen eerder strookt met de waarheid. De meeste mkb-bedrijven zijn bijna laboratoriumachtige werkomgevingen, zo clean wordt er gewerkt.”
De genomineerde ondernemers presenteren op donderdag 22 mei hun antwoord op de vraag ‘Investeren in mens en bedrijf, hoe doe je dat?’. Waarna juryvoorzitter Sybilla Dekker, oud-minister van VROM, de winnaar bekendmaakt.

Reageer op dit artikel