nieuws

Printer levert zonnecel per strekkende meter

bouwbreed Premium

Zonnecellen uit de printer, Konarka Technologies uit Lowell in de Amerikaanse deelstaat Massachusetts levert ze per strekkende meter. De cellen reageren op elk zichtbaar licht en kunnen daardoor ook binnen elektriciteit opwekken. Konarka ontwikkelde zijn zonneceltechniek aanvankelijk voor het Amerikaanse leger en brengt die nu onder de merknaam Power Plastic in een handelsuitvoering op de markt.

Zonnecellen uit de printer, Konarka Technologies uit Lowell in de Amerikaanse deelstaat Massachusetts levert ze per strekkende meter. De cellen reageren op elk zichtbaar licht en kunnen daardoor ook binnen elektriciteit opwekken. Konarka ontwikkelde zijn zonneceltechniek aanvankelijk voor het Amerikaanse leger en brengt die nu onder de merknaam Power Plastic in een handelsuitvoering op de markt.
De materialen die licht omzetten in elektriciteit, worden met behulp van nanotechnologie gemaakt en beschermd door goedkope polymeren. Die worden met een soort inkjet op een folie of een andere flexibele ondergrond gespoten. Met deze productiemethode zegt Konarka zijn cellen grotendeels volgens klantenspecificatie te kunnen maken.
In tegenstelling tot de fabricage van traditionele zonnecellen uit silicium vergt de productie van de polymeren weinig energie. En anders dan bij de conventionele aanmaak van siliciumcellen gaat door de printtechniek bij het opbrengen van de lichtgevoelige laag geen materiaal verloren.
De printer van Konarka komt in grote lijnen overeen met de drukmachine waarmee producenten van verpakkingsmateriaal rollen folie bedrukken.

Reageer op dit artikel