nieuws

Panden energiezuining door methode ‘doos-in woning’

bouwbreed

De plannen zijn gereed, de verkoop is begonnen en BAM Woningbouw uit Capelle aan den IJssel begint na de vakantie met de uitvoering. Zeven oude panden worden gerenoveerd tot veertien uiterst energiezuinige woningen. Bouwtechnisch lukt dat door toepassing van het ‘doos in woning’-principe.

De woningen zijn nu nog eigendom van woningcorporatie De Nieuwe Unie. Ze staan aan de Sleephellingstraat op het Noordereiland in Rotterdam. Het gaat om historische panden, lang geleden per etage bewoond door gezinnen met veel kinderen, met een voor-, tussen- en achterkamer en aan de achterzijde de kenmerkende balkons.
De voorgevels zijn beschermd stadsgezicht en mogen niet worden gewijzigd. De achterkant is niet beschermd. De Nieuwe Unie verkoopt alle veertien appartementen voor prijzen tussen 172.500 euro voor een 2-laagse bovenwoning en 242.000 euro voor een 3-laagse benedenwoning. Het bijbehorende (achtste) hoekpand wordt wel gerenoveerd, maar niet verkocht. Op verzoek van de gemeente worden hier kamers verhuurd aan ex-psychiatrische patiënten.
Projectleider Beugelsdijk van BAM Woningbouw legt uit hoe het mogelijk is om zulke oude panden te renoveren tot maximaal energiezuinige woningen met het energielabel A++. “We bouwen als het ware een doos in de woning. De traditionele omhoogschuiframen in de voorgevel worden gerestaureerd en aan de binnenzijde van de voorgevel komt de isolatie en dubbele beglazing”, aldus Beugelsdijk. “Rondom krijgen de woningen 25 tot 30 centimeter isolatie. Op het dak brengen we Renopur-platen aan, maar ook extra isolatie aan de binnenzijde.”

Isoleren

Renopur-platen van fabrikant Opstalan bestaan uit polyurethaan en stoftengels. Ze zijn ontwikkeld voor het isoleren van daken op het bestaande dakbeschot. Alleen de achtergevels worden niet gespaard, maar vervangen door houtskeletbouw.
De ramen in de achtergevel krijgen driedubbele beglazing. De gepotdekselde houten gevels hebben aan de binnenzijde voorzetwanden met extra isolatie. De woningen worden zeer luchtdicht uitgevoerd, met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Warm water komt van een zonneboiler en wordt ook gebruikt voor de wasmachine en vaatwasser.

De woningen voldoen aan de eisen voor een gerenoveerde passiefwoning. Volgens het projectteam van Villanova architecten uit Rotterdam betekent dit dat de woningen voor verwarming en koeling niet meer dan 25 kWh/m2 vloer verbruiken en voor alle primaire energie (inclusief sanitair warm water) niet meer dan 120 kWh/m2 vloer. Desondanks krijgen alle woningen een HR-combiketel als ‘noodvoorziening’.

BAM Woningbouw heeft meer plannen om vaker ‘passief te bouwen’, dat wil zeggen zeer energiezuinig, met extra isolatie en gebruikmaking van de energie van de zon. Het bedrijf heeft daarover een overeenkomst gesloten met de Stichting Natuur en Milieu in Utrecht.

Wettelijk

BAM Woningbouw heeft beloofd in 2008 en 2009 tenminste tien projecten te realiseren volgens het ‘passief bouwen’-beginsel. Het gaat om woningen die vier- tot vijfmaal meer energiezuinig zijn dan wettelijk is verplicht.

BAM Woningbouw maakt gebruik van FSC-hout, vermijdt koper, lood en zink en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Ook neemt het bedrijf maatregelen om de uitstoot van fijnstof te verminderen.

BAM Woningbouw en de Stichting Natuur en Milieu hopen een doorbraak te bereiken in de richting van schoon en zuinig bouwen.

Reageer op dit artikel