nieuws

Minder bouw in maand van EK-voetbal

bouwbreed

Amsterdam – Het EK-voetbal zal leiden tot een daling van de bouwproductie in juni. Dat mag volgens de economen van de ING Bank althans verwacht worden gezien de historische cijfers.

In een juni maand met EK of WK voetbal blijken de werkzaamheden in de bouw met gemiddeld 1,1 procent af te nemen. In dezelfde maand zonder groot voetbaltoernooi groeit de productie juist, gemiddeld met 3,5 procent.
Econoom Maurice van Sante van de ING Bank heeft er wel een verklaring voor. “Zo’n voetbalkampioenschap leidt mensen af van het werk, ook bouwvakkers”, zegt hij. “De voetbalpools moeten immers worden bijgehouden, wedstrijden moeten worden geanalyseerd.”
Niet zelden nemen werknemers ook een paar uurtjes verlof om het begin van een duel niet te missen. Maar ook tijdens het werk is de verleiding groot om even de hamer of troffel neer te leggen op spannende voetbalmomenten.
“In 2002 vond het WK plaats in Japan en Zuid-Korea. De wedstrijden werden daardoor hier overdag uitgezonden. De procentuele afname van de bouwproductie bedroeg dat jaar in juni bijna 4 procent! Natuurlijk speelde toen ook mee dat de bouw dat jaar in een dip zat”, zegt Van Sante.
Of de verloren bouwproductie doorgaans later in het jaar weer wordt ingehaald, heeft ING niet onderzocht. “Volgend jaar is er geen groot toernooi. Dan kan flink worden doorgewerkt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels