nieuws

Limburg gebruikt wegen rond steden voor winning warmte

bouwbreed

Limburg wil de buitenring rond de steden in de regio Heerlen zo aanleggen, dat warmte uit asfalt en zonne-energie uit geluidsschermen gewonnen kan worden.

Dit is een van de vele projecten die Limburg op stapel wil zetten voor duurzame ontwikkelingen in het kader van de Cradle tot Cradle (C2C) filosofie.
De C2C-projecten worden ontworpen in overleg met deskundige William McDonough en chemicus Michael Braungart. Limburg besloot vorig jaar bij grote (bouw) projecten vooral koers te varen op duurzaamheid volgens C2C. Grotere bedrijven, gemeenten en provincie toonden zich enthousiast.
Projecten waar C2C centraal staat zijn onder meer de Floriade 2012, ondertunneling van de A2 in Maastricht en daarmee samenhangende vastgoedontwikkeling, grootschalige ontwikkeling van het tuinbouwgebied in de regio Venlo, en nieuwe gebouwen op grensoverschrijdend industrieterrein Avantis tussen Heerlen en Aken.
Gebouwen worden zo ontworpen dat ze dezelfde functie vervullen als bomen. Ze geven zuurstof af, nemen CO2op, zuiveren lucht en water, veranderen elk seizoen van kleur, en slaan met zonne- en aardwarmte meer energie op dan ze nodig hebben. Voor een gezonde binnenomgeving wordt gezorgd door middel van veel daglicht, natuurlijke luchtcirculatie en ecologisch verantwoord bouwmateriaal.
De provincie Limburg faciliteert en coördineert C2C-ontwikkelingen. Vrijdag komen de nieuwe projecten aan de orde in een Statencommissie.

Reageer op dit artikel