nieuws

Langste onderzeesehoogspanningsverbinding

bouwbreed

De langste onderzeese hoogspanningskabel ter wereld is deze week in bedrijf genomen. De NorNed-kabel is 580 kilometer lang en verbindt het Noorse met het Nederlandse stroomnet (in Feda, respectievelijk Eemshaven).

De langste onderzeese hoogspanningskabel ter wereld is deze week in bedrijf genomen. De NorNed-kabel is 580 kilometer lang en verbindt het Noorse met het Nederlandse stroomnet (in Feda, respectievelijk Eemshaven).
Nexans, wereldmarktleider in de kabelindustrie, produceerde voor het project twee gelijkstroomhoogspanningskabels (HVDC) van 450 kV, met een capaciteit van 700 megawatt. Het ontwerp en de productie van de kabels vond plaats in de Noorse vestiging van Nexans in Halden. Nexans’ kabellegschip, de Skagerrak, werd ingezet bij de installatie van de kabels tot op 410 meter onder de zeespiegel.
De NorNed-kabel is een gezamenlijk project van de landelijke netbeheerders van Noorwegen (Statnett) en Nederland (TenneT).

Reageer op dit artikel