nieuws

Jacht op begrip voor de sector en nieuwe medewerkers

bouwbreed Premium

Gluren bij de buren, morgen is de Dag van de Bouw. Bouwbedrijven laten hun werk zien, hebben ook wat uit te leggen.

De foto van de campagne is goed gekozen. Een jonge man hijst zich nieuwsgierig op aan een schutting om een immense bouwplaats met drie torenhoge hijskranen te bekijken. Gluren bij de buren, Nederlanders zijn nieuwsgierige aagjes. De kans om even rond te dolen op een bouwterrein laten velen niet aan zich voorbijgaan.
Dit jaar worden tachtigduizend bezoekers verwacht, 23 procent meer dan vorig jaar. Nog een record: 240 bouwlocaties doen mee. Vorig jaar amper 200.
Bouwbedrijven staan voor de uitdaging ook dit jaar mensen met een goed gevoel het terrein af te laten lopen. “Het gaat erom dat je goodwill kweekt in de omgeving”, legt Eef Kuiper, woordvoerder van Ballast Nedam uit. “Bezoekers krijgen op zo’n dag gevoel wat we doen. Ze schrikken van wat erbij komt kijken.” Door uit te leggen, ontstaat begrip.
Kuiper zal samen met dertig andere collega’s rondleidingen geven bij de aanleg van de Hanzelijn. Dat is meer dan het openzetten van het hek. “Je moet niet wat borden opplakken en dat is het.” Nee, het gaat om aandacht. “We gaan rondlopen met kleine groepjes. Zo krijgt iedereen een soort privébegeleider.” En de gesprekken kunnen over van alles gaan.
Geweldig vinden de bezoekers het, weet Kuiper van voorgaande jaren. Belangstellenden gaan met een brede lach huiswaarts.
Die vrolijke noot kan in Delft wel eens tegenvallen. In de stad van Oranje is de Koepoortgarage te bezichtigen. De bouw was tot nu toe een fiasco. In omliggende huizen ontstonden scheuren en de bouw werd stilgelegd. Heleen Halbe, projectleider communicatie bij ontwikkelaar Ceres is niet huiverig dat mensen naar de mislukkingen zullen vragen. “We gaan plain en simpel uitleggen wat we aan het doen zijn en wat er is misgegaan.” Op een manier die voor leken begrijpelijk is. Veel frustaties zullen de bezoekers volgens haar niet hebben. “We hebben altijd in alle openheid gecommuniceerd met de bewoners.”
Behalve werken aan een goed imago, zal de bouw de dag ook aangrijpen om potentiële werknemers te strikken. Ballast Nedam zet vandaag op negen locaties de deuren open voor studenten. Ceres richt zich vooral op voorlichting. Hoewel? De winnaar van een speurtocht voor kinderen wint een … Lego-garage. Voor de vakman in spe.

Reageer op dit artikel