nieuws

Intermediairs verboden op CarriereScout.nl

bouwbreed Premium

CarriereScout, sinds begin april online, is een gesloten site waar werkgevers en werkzoekenden elkaar rechtstreeks kunnen vinden. De site is verboden voor intermediairs.

“Het aanbod op vacaturesites zoals Monsterboard, NationaleVacaturebank of TotalJobs is totaal niet representatief voor de werkelijkheid”, zegt Gijs Westerbeek van CarriereScout. “Vacaturesites zijn een ware jungle geworden voor commerciële bemiddelaars die door middel van talloze nepvacatures jacht maken op kandidaten. Die zijn vaak heel algemeen en vaag omschreven. Zo verstoren zij al jaren de markt en verdienen ze miljoenen door vraag en aanbod te beheersen. Op een willekeurige dag is op NationaleVacaturebank bijvoorbeeld maar 3,5 procent van alle vacatures van echte werkgevers afkomstig, zo hebben wij onlangs onderzocht. En wie zegt dat diezelfde headhunter dezelfde sollicitant ook niet bij een ander bedrijf aanbrengt?”
Vooral bouw- en technische bedrijven die springen om personeel, maken gebruik van intermediairs die op no-cure-no-pay-basis kandidaten voor hen zoeken. “Iedere kandidaat is er één, wordt geredeneerd, maar zo kan het gebeuren dat voor één bedrijf het tienvoudige van het werkelijk aantal vacatures uit staat. CarriereScout boycot daarom alle vacaturebemiddelaars zodat de arbeidsmarkt weer transparant wordt.”
Voor werkzoekenden is dit volgens Westerbeek prettig omdat ze veel gerichter kunnen zoeken. “Goede kandidaten laten de vacaturesites trouwens allang links liggen. Zij zoeken via zoekmachines en solliciteren liever rechtstreeks. Zij hebben geen zin in een roodgloeiende telefoon en zien de meerwaarde niet meer in van een detacheerder waarvan de motieven toch meestal vaag zijn en op geld gericht. En als werkgever hoef je de concurrentie niet meer aan met de tussenhandel; die verlies je toch. Als je als werkgever een dag later contact opneemt met een kandidaat heeft die persoon al tien andere sollicitatiegesprekken gepland.”
Op BouwScout.nl staan vacatures die specifiek zijn gericht op de bouw. “Iedereen kan een vacature plaatsen”, zegt Westerbeek, “maar wij screenen wel vooraf of het bedrijf een echte werkgever is, en er geen detacheringsbureau of werving 0x26 selectiebureau achter zit.”

Reageer op dit artikel