nieuws

Huizenmarkt: Nederland-België 0-1

bouwbreed

Nederlanders zijn niet op de centen, ze zitten op zwart zaad. Dat moet de verklaring zijn waarom ze een flinke omweg maken voor een tientje voordeel op een volle tank. De zuiderburen die dit gadeslaan, weten dat Nederlanders veel geld nodig hebben om hun huis te betalen.

Natuurlijk worden ze daarbij niet afgezet, roepen financiële analisten in koor. Het beetje lucht dat in de huizenmarkt zat, is alweer verdwenen. Toch krijgen de Belgen een groter huis voor - veel - minder geld. Rara hoe kan dat. Marktonderzoekbureau Buildsight en de Belgische partner Extra Muros wierpen onlangs de vraag op tijdens een gezamenlijk georganiseerd duel Nederland-België in het Belgisch-Limburgse Heusden-Zolder, de thuishaven van Extra Muros. Het blijkt een wedstrijd die voor de huizenkoper in Nederland slecht uitpakt. De Belgische nieuwbouwwoningen zijn gemiddeld ruim de helft groter en kosten toch minder dan de helft van de Nederlandse. Is de Belg gemiddeld 127.000 euro kwijt voor 800 kuub, in Nederland komt de gemiddelde prijs op 266.000 euro en is de grootte 500 kuub. Dirk Denoyelle, consultant bij het Antwerpse Grasmus Research Institute, signaleert als uitvloeisel van de krappe behuizing bij de bovenburen grappige creatieve vindingen om ruimtenood te lenigen zoals een gecombineerde trap-ladenkast.

Verklaring

Voor de bestaande bouw is het prijsverloop vergelijkbaar. Opvallend is dat niemand een goede verklaring blijkt te hebben voor het grote verschil als je alleen kijkt naar de kosten. Aan beide zijden van de grens betaalt de koper netjes voor het geleverde. De kwaliteit van de huizen is wisselend, aan beide kanten. Tegenover minder geslaagde eigen bouwsels in België staat in Nederland de grote vooral naoorlogse voorraad met een matige kwaliteit die na enkele decennia verhuur is verkocht. De sector renovatie en onderhoud moet het niet voor niets vooral hebben van de particuliere sector. In de Nederlandse bouw wordt op industriëlere wijze - efficiënt – gewerkt. Prefab helpt bij het realiseren van een korte bouwtijd. Volgens de Buildsight-analyse komen de Nederlandse kappen vrijwel altijd kant en klaar uit de fabriek terwijl de Belgische aannemers ze voor 91 procent in het werk construeren. Ook op materiaalgebied zijn grote verschillen te zien. Zo kiest de Belg consequenter voor traditionele baksteen, ook voor de binnenwanden. Vooruitstrevender zijn ze als het onderhoudsperspectief in het geding is. Hierdoor valt de keus op aluminium en kunststof voor kozijnen. De verklaring zou zijn dat de particuliere opdrachtgever zelf betaalt voor het toekomstige onderhoud terwijl de Nederlandse ontwikkelaar er na de bouw zijn handen vanaf trekt, direct - bij verkoop - of anders na een periode van verhuur.

Kavels

België kent naast een relatief groot aandeel appartementenbouw veel vrije kavels, die door kleine bedrijven in een één-op-één-relatie met de particuliere opdrachtgever worden gebouwd. Na een periode van sparen volgt de fase in het leven waarin een huis in samenwerking met de architect maximaal naar wens van de opdrachtgever wordt ontworpen.
De grondkosten zijn vergeleken met de Nederlandse schappelijk, zeker als de kavel al langer in het bezit is van de familie. Bouwkosten kunnen omlaag door zelfwerkzaamheid. Dat er meer woningen per huishouden beschikbaar zijn, maakt de Belgische markt meer ontspannen dan de Nederlandse. Die is te veel aanbodgestuurd, luidt een kritiek. “Acht grote ontwikkelaars hebben in Nederland het grootste deel van de markt in handen. Zij hebben er belang bij dat het tekort aan woningen in stand blijft”, analyseren ook de toonzettende leveranciers van de bouw tijdens het duel in Heusden-Zolder. Een groot deel van de Nederlanders deelt het genoemde ontwikkelaarsbelang. Flink in de schulden gestoken, gaan particuliere eigenaren zwaar het schip in als huizen voortaan op zijn Belgisch te krijgen zijn. Een op hol geslagen huizenmarkt heeft een grote gelijkenis met een piramidespel. Daaraan komt ooit een eind. Zoals bekend zijn dan de rapen gaar. Eurotekens in de ogen maken blind, of was het hier vooral zand?

Reageer op dit artikel