nieuws

Hoofdstad lijdt meest onder vervuiling

bouwbreed

Bijna de helft van alle 154.000 Nederlanders die hinder hebben van zowel fijn stof als stikstofdioxide woont in Amsterdam. Op de vervuilingsranglijst staat Rotterdam met 37.900 getroffen burgers op de tweede plaats, voor Utrecht (11.800) en Den Haag (11.400).

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek woont één op de veertig Nederlanders op een plaats met te veel fijn stof in de lucht. De deeltjes met een doorsnede kleiner dan 10 micrometer zijn slecht voor de gezondheid.
Ten aanzien van fijn stof spant Rotterdam de kroon. Maar liefst 195.600 burgers zijn getroffen in de havenstad. In Amsterdam krijgen 100.300 mensen een overmaat aan fijn stof binnen. Na de beide havensteden scoort Zaanstad met 26.200 personen het hoogst op de fijnstoflijst van het CBS. Eén op de honderd Nederlanders leeft in een omgeving met een te hoog gehalte aan stikstofdioxide. Amsterdam steekt met kop en schouders boven de andere steden uit: 72.700 getroffen personen. Rotterdam en Den Haag komen tot aantallen van 39.800 en 15.900 burgers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels