nieuws

Honderd jaar gebroederlijktimmeren bij BAM Woningbouw

bouwbreed

BAM Woningbouw Wilma Weert viert vandaag een bijzonder jubileum. De broers Cor (57), Arnold (54), Joop (50) en Theo van Dijk (43) zijn op 18 mei ieder 25 jaar in dienst als timmerman. Na eerst jaren bij een onderaannemer van Wilma in Deurne gewerkt te hebben, stapten ze op 18 mei 1983 over naar BAM Woningbouw Wilma Weert.

De timmermannen hebben het werk op de bouwplaats in die 25 jaar aanmerkelijk zien veranderen. “Vroeger was het meer handwerk”, herinnert Joop van Dijk zich. “Nu komt het houtskelet kant en klaar af van de fabriek naar de bouwplek. Het is nu vooral stapelen geblazen, en de woning staat er binnen vier of vijf dagen. Dat duurde vroeger wel wat langer”.
Joop maakt zich zorgen over het gebrek aan belangstelling bij de jeugd. “Die stroomt niet meer echt in”, zegt hij. “Dat was 25 jaar geleden wel anders. Vroeger leerde je op de lts al timmeren, nu leren ze op het mbo hooguit een vogelkooitje in elkaar zetten. Weinig leerlingen blijven hangen, ze gaan de bouw uit. Waarom weet ik eigenlijk niet. Terwijl de jeugd wegblijft, is het druk met jubilarissen bij BAM”, grapt hij. De broers vinden het namelijk mooi werken in de bouw. “Temeer omdat de werkomstandigheden, maar ook materialen en bouwmethoden veel beter zijn dan pakweg tien jaar geleden”, zegt Joop die nog zeker tien jaar bij BAM hoopt te blijven werken. Het jubileumfeest wordt samen met collega’s en naaste familieleden uitgebreid gevierd in de Schakel in Volkel.

Reageer op dit artikel