nieuws

Hoefsloot stapt op bij Heijmans

bouwbreed

Bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot van Heijmans vertrekt medio juni bij de bouwer. Reden is de vijfde winstwaarschuwing die de topman nu in korte tijd heeft moeten geven.

“We werken met z’n allen hard om de prestaties van de onderneming te verbeteren. Daaraan leiding geven, hoe graag ik dat ook doe, kan alleen als er geen twijfel bestaat aan mijn geloofwaardigheid. Met de resultaten die we vandaag publiceren, komt deze te zeer onder druk te staan. Daarom heb ik besloten terug te treden als voorzitter van de raad van bestuur”, schrijft Hoefsloot in een bericht aan alle medewerkers van Heijmans.
De topman doelt op de winstwaarschuwing die hij heeft moeten geven bij de publicatie van de resultaten in het eerste kwartaal. Begin dit jaar verwachtte hij nog dezelfde nettowinst te behalen als in 2007, toen 56 miljoen euro kon worden bijgeschreven. Nu verwacht hij voor het hele jaar 50 miljoen winst.
Sinds zijn aantreden op 6 mei 2003 heeft Hoefsloot zware tijden gekend bij Heijmans. De operationele marge daalde in dat jaar van bijna 5,5 procent naar even boven de 3 procent. In 2004 werd weer boven de 4 procent gescoort, maar sinds die tijd is het echter bergafwaarts gegaan naar net 2 procent in 2007.
Dat een resultaat een keer lager uitkomt, kan nog, maar dat in een jaar tijd vier winstwaarschuwingen worden gegeven, nemen financiële kringen hem behoorlijk kwalijk. Dat duidt er volgens analisten op dat Hoefsloot het bedrijf niet op het juiste spoor weet te krijgen.
Vorige maand nog kreeg Heijmans het aan de stok met grootaandeelhouder Aat van Herk die een belang van meer dan 10 procent heeft. Die was er niet van overtuigd dat de maatregelen van het bestuur van Heijmans voldoende waren om de teleurstellende resultaten van 2007 positief om te buigen. Het bedrijf dacht toen zelf dat de aangekondigde maatregelen wel zouden leiden tot winstherstel. e taken van Hoefsloot worden voorlopig verdeeld over de andere leden van de raad van bestuur, Jacques van den Hoven en Dick van der Kroft.

Van Herk eist opstappen Brentjens

Grootaandeelhouder Aat van Herk vindt dat president-commissaris Joep Brentjens het voorbeeld van Guus Hoefsloot moet volgen en ook opstapt.
Van Herk vindt dat Brentjens schromelijk tekort is geschoten in zijn toezichthoudende taak. Een nieuwe bestuursvoorzitter moet in zijn visie worden benoemd door een raad van commissarissen onder leiding van een nieuwe voorzitter.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels