nieuws

Heijmans schuldig aan fraude bij bouwproject

bouwbreed

Heijmans moet definitief een boete betalen van 95.000 euro wegens belastingfraude bij een bouwproject in Etten-Leur. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad.

Het hoogste rechtscollege van ons land verwierp recentelijk het beroep van Heijmans tegen de veroordeling door het gerechtshof van Den Bosch.
Het hof oordeelde in 2006 dat de aannemer zich eind vorige eeuw schuldig heeft gemaakt aan belastingontduiking bij de aanleg van een sportpark. Volgens hem bedachten Heijmans en Etten-Leur – de opdrachtgever van het bouwproject – een belastingtruc waardoor de fiscus enkele miljoenen guldens misliep.
Heijmans en Etten-Leur kregen daarvoor beide een boete opgelegd van 95.000 euro. Zowel het Rosmalense bouwconcern als de gemeente stelde daartegen cassatie in.
Heijmans is van mening dat zij geen onjuiste belastingaangifte heeft gedaan. Het bouwbedrijf heeft de vermeende belastingtruc ook altijd ontkend. Zij zou slechts de contracten hebben nageleefd die de gemeente had opgesteld.
De Hoge Raad volgde de opvatting van Heijmans echter niet en liet de veroordeling van het Bossche hof in tact. Hetzelfde deed zij in de zaak tegen Etten-Leur.

Onrechtmatig

De gemeente meent dat ze strafrechtelijke immuniteit geniet omdat ze handelde ‘in het kader van de behartiging van een bij de wet opgedragen bestuurstaak’. De vervolging zou daarom onrechtmatig zijn.
Volgens de Hoge Raad valt het doen van een onjuiste belastingaangifte en het plegen van valsheid in geschrifte echter “op geen enkele manier” onder de specifieke wettelijke bestuurstaak van de gemeente.

Reageer op dit artikel