nieuws

Heerenveen vernieuwt stadscentrum

bouwbreed Premium

Het centrum van Heerenveen wordt ingrijpend gewijzigd. De gemeente presenteerde afgelopen week het plan Heerenveen Centrum Breed.

De grootste verandering is dat het huidige burgemeester Kuperusplein wordt bebouwd met winkels en daarboven woningen. Het plein is nu een parkeerplaats. Parkeren wordt in de toekomst zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken. Er komen er vier parkeergarages, waarvan één met twee lagen onder het plein.
De plannen moeten binnen tien jaar zijn gerealiseerd. Verschillende marktpartijen zoals Fortis, Ahold, en Rabo Vastgoed zijn betrokken bij de plannen.
Tussen het burgemeester Kuperusplein en het ABC-complex verschijnt een nieuw stadsplein waarop een ‘cultuurhuis’ komt, dat als blikvanger gaat dienen. Het biedt onderdak aan de bibliotheek, de muziekschool en het Centrum voor de Kunsten A7.
Uit enquêtes en gesprekken met de bevolking en ondernemers blijkt dat er vooral behoefte is aan meer sfeer en gezelligheid. De combinatie van food en non-food winkels blijft gewenst. Daarom verhuizen de grote supermarkten niet uit het centrum, wat aanvankelijk wel de bedoeling was. Horeca wordt gegroepeerd rond het Posthuistheater. In het gebied worden 230 woningen gesloopt, voornamelijk in de Vlinderbuurt. Zij maken plaats voor een stadspark.
In totaal komen er 750 nieuwe woningen, waarvan vijftig in een complex voor minder validen.

Reageer op dit artikel