nieuws

Gipsvezelplaat steeds meer brandwerend

bouwbreed Premium

Uit onderzoek van TNO blijkt dat Fermacell gipsvezelplaat bij brand langer standhoudt dan gipskarton. Het onderzoek is uitgevoerd door Efectis, een TNO-bedrijf, in opdracht van Xella Droogbouw Systemen.

Het bleek dat een 12,5 millimeter dikke gipsvezelplaat een doorbrandtijd heeft van 23 minuten. Dat is het moment dat de vlam door de plaat heenslaat, de zogenaamde vlamdoorslag. De doorbrandtijd van de gipsvezelplaat van 15 millimeter dik was 28 minuten, 5 minuten langer. Gipskarton presteert minder, namelijk 21,25 minuten doorbrandtijd voor een plaat van 12,5 millimeter dik en 25,5 minuten voor een plaat van 15 millimeter dik.
Met deze onderzoeksgegevens in de hand hoeven aannemers, bouwbedrijven en anderen die de plaatmaterialen van Xella Droogbouw Systemen toepassen geen dure brandtest meer uit te voeren, om in hun project gebruik te maken van gipsvezelplaat. De brandwerendheid is volgens het rapport van Efectis meer dan voldoende.
Michiel van Dijk, technisch adviseur bij Xella Droogbouw Systemen is echter nog niet tevreden. “We proberen de brandwerendheid nog verder te verbeteren. Niet alleen door aanpassingen in de samenstelling van het gipsvezel, maar ook door slimmere constructies te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan de Fermarock-wand, een samenwerking van Fermacell, Rockwool en Dingemans, die al langer op de markt is”, aldus Van Dijk.
Er zijn twee manieren om te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. De brandwerendheid moet voldoen aan NEN 6069 of NEN 6073.

Reageer op dit artikel